Toplum

Aşağı Avusturya’da Seçimin Galibi “Aşırı Sağ” Oldu

Avusturya'daki ağırı sağcı parti FPÖ, Aşağı Avusturya eyalet seçimlerinde oylarını ciddi bir şekilde yükselterek seçimlerin galibi oldu. 
ESRA ÖZEL
01 Şubat 2023
Ülke dışında yaşayan Avusturyalılar, "çifte vatandaşlık" talebinde bulundu.

Avusturya’nın en büyük eyaleti olan Aşağı Avusturya’da, 29 Ocak 2023 tarihinde eyalet seçimleri yapıldı. Özgürlük Partisi (FPÖ) yapılan seçimde oyların dörtte birinden fazlasını kazandı. Buna göre ÖVP birinci parti çıksa da seçimin kazananı aşırı sağcı FPÖ oldu.

En çok oyu yüzde 39,94 ile eyalet iktidarını oluşturan Halk Partisi (ÖVP) aldı. 2018 yılında yapılan seçimlerde yüzde 49,63 oy alarak eyalet ikidıratını oluşturan Halk Partisi bu sonuçlarla yaklaşık yüzde 10 oy kaybetmiş oldu. Bu sonuçlara göre Aşağı Avusturya’da Halk Partisi eyalet parlamentosunda daha önce sahip olduğu mutlak çoğunluğu kaybetti.

FPÖ, Aşağı Avusturya’da Kazanan Oldu

Özgürlük Partisi [FPÖ] büyük bir artış göstererek oy kaybeden Sosyal Demokrat Parti’nin [SPÖ] elinden ikinci sırayı aldı. Aşırı sağcı olarak bilinen Özgürlük Partisi 2018’de yüzde 14,76 olan oyunu yüzde 24,19’a çıkarmayı başardı. Yeşiller Partisi yüzde 7,58’e ulaşırken, NEOS oyların yüzde 6,67’sini aldı. Bu sonuçlara göre eyalet parlamentosundaki 56 sandalyenin dağılımı şöyle oluştu: ÖVP 23, FPÖ 14, SPÖ 12, Yeşiller 4 ve NEOS 3.

ÖVP, 1945’ten beri Aşağı Avusturya’da ilk kez bu denli bir oy kaybı yaşadı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş