Gündem

Fransa’da Emeklilik Reformu 7 Mart’ta Kitlesel Grevle Protesto Edilecek

Fransa'da, planlanan emeklilik yasasını protesto etmek için 7 Mart'ta kitlesel grevler yapılacak. Sivil havacılık idaresi uçak seferlerinin yüzde 30'unun iptal edilmesini istedi.
04 Mart 2023

Fransa’da sendika temsilcileri, emeklilik reformuna karşı 7 Mart’ta düzenlenecek kitlesel greve katılım çağrısı yaptı.

Fransa’nın başkenti Paris’te sendika temsilcileri, emeklilik reformuna karşı 7 Mart’ta düzenlenecek kitlesel greve katılım sağlanması için çağrıda bulunarak, emeklilik reformuna ilişkin vatandaşlara bilgilendirme broşürü dağıttı.

Ülkede grevlerin gerçekleşmesi durumunda hayatın felç olacağı tahmini yapılırken, vatandaşların da hazırlıklı olması istendi.

Fransa’da Genel İş Sendikası (CGT) başta olmak üzere en büyük sendikalar emeklilik reformunu protesto etmek için 7 Mart’ta bütün sektörleri kapsayan grev kararı almıştı.

Bu arada, Fransa sivil havacılık dairesi havayolu şirketlerinden uçuşların en az yüzde 30’unun iptal edilmesini istedi.

Tartışmalı emeklilik reformu

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş