Kovid-19 Aşısı Almanya’da 384 Bin 325 Kişide Yan Etki Gösterdi

Kovid-19 Aşısı Almanya’da 384 Bin 325 Kişide Yan Etki Gösterdi

Almanya’da Kovid-19 aşısından dolayı uzun süreli yan etki yaşayanların sayısının 333 bin 492 olduğu açıklandı. 50 bin 833 kişide ise ağır yan etki tespit edildi. Aşı mağdurları ise tazminat istiyor.

Almanya’da siyaset Kovid-19 aşısının yan etkilerini tartışıyor. Siyasetçiler, aşının yan etkileri ile ilgili vatandaşların doğru bilgilendirilmediği yönünde pişmanlık açıklamalarında bulunurken, aşının uzun süreli yan etki bıraktığı insanların sayısı da belli oldu.

Almanya’da aşı ve ilaçlara onay vermede yetkili kurum olan Paul-Ehrlich Enstitüsü, ülkede aşıdan dolayı uzun süreli yan etki yaşayanların sayısının 333.492 kişi olduğu açıkladı. Aşı sonrasında ağır yan etki yaşayanların sayısı ise 50 bin 833 kişi.

Almanya’da Enfeksiyondan Korunma Yasası’na göre aşı yan etkisi, “aşı reaksiyonunun normal boyutunu aşan aşılamanın neden olduğu sağlık hasarı” olarak nitelendiriliyor. Aşı sonrasında gerçek bir hasarın meydana gelip gelmediği en erken altı ay sonra tespit edilebiliyor.

Tazminat Başvuruları

Bu arada, ayıdan zarar gördüğünü iddia edenler bu zararın tazmin edilmesini istiyor. Eyaletler şu ana kadar korona aşısının istenmeyen yan etkisi nedeniyle 250’den fazla tazminat başvurusunu onayladı. 1.808 kişinin başvurusu reddedilerken, 3.968 başvuru da inceleniyor.

Robert Koch Enstitüsü’ne göre, “kamuya açık olarak tavsiye edilen bir aşı sonucunda aşıdan zarar gören herkes Almanya Federal Yardım Yasası kapsamında tazminat almak için başvurabiliyor.

Bu kişilere ödenecek tazminat miktarı da aşıdan görülen yan etkinin boyutuna göre değişiyor.
Yan etkinin derecesine bağlı olarak, aşı mağdurları ayda 164 ila 854 Euro arasında bir tazminat maaşı alma hakkına sahip olabiliyor.