Gündem

Almanya’da Vatandaşlık Parası 725 Euro’ya Mı Yükseltilecek?

Almanya’da sosyal dernekler, 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlüğe giren Vatandaşlık Parası’nın yükseltilmesi talebinde bulundu.
24 Mayıs 2023
@Shutterstock

Almanya’da 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Vatandaşlık Parası’nın artması gündemde. Sosyal dernekler, mevcut düzenlemelerdeki artışların yeterli olmadığını belirtirken, Vatandaşlık Parası’nın yükseltilmesinin talep ediyor.

“Vatandaşlık Parası ‘çok düşük'”

Sosyal Adalet ve Toplumsal Eşitliği Destekleme Dernekleri Birliği, Vatandaşlık Parası’nın “çok düşük” olduğunu ifade ediyor. Buna göre yoksulluk sınırına getirilmesi ve en az 725 Euro’ya yükseltimesi gerektiği talep ediliyor.

“502 Euro yetersiz kalıyor”

Dernekler yoksulluk sınırında olan vatandaşların ancak bu şekilde koruma altına alınabileceğini savunuyor. Fahiş fiyatlar nedeniyle mevcut durumdaki 502 Euro’luk Vatandaşlık Parası’nın yetersiz olduğu savunuluyor.

Maliye Bakanı Lindner artışa karşı

Alman hükümetinin 2024 yılı için talep edilen artışı uygulayıp uygulamayacağı ise henüz netlik kazanmış değil. Güncel 14. Asgari Geçim Raporu’nda, fiyatların gelişimi göz önünde bulundurularak 2024 yılı için Vatandaşlık Parası’nın arttırılması öneriliyor. Ancak Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, talep edilen daha fazla artışa karşı olduğunu açıkça vurguladı.

2024’te 534 Euro olacak

Almanya’da 2024 yılında sosyal yardım ödeneklerinde planlanan mevcut artışın, enflasyona ayarlı olarak yapılması öngeörülüyor. Asgari Geçim Raporu’na göre şu anda kişi başına ayda 502 Euro olan ödeneğin 2024 yılında 534 Euro’ya çıkarılması planlanıyor.

Mevcut durumda Vatandaşlık Parası şu şekilde:

502 Euro: bekar kişiler için

451 avro: evli veya evli olmayan çiftler için

420 Euro: 14-17 yaş arası çocuklar için

348 Euro: 6-13 yaş arası çocuklar için

318 Euro: 5 yaşına kadar çocuklar için

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş