Gündem

Aşırı Sağcı AfD Almanya’da İkinci Siyasal Güç Oldu

ARD televizyonunun "Deutschlandtrend" anketine göre AfD, SPD ile aynı düzeye gelerek, ülkedeki ikinci en büyük siyasi güç olmuş durumda!
02 Haziran 2023
AfD Almanya'nın ikinci siyasi gücü olmuş durumda. @shutterstock

Almanya’da iktidar partileri oy kaybına uğrarken aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi AfD oy oranlarını artırıyor. Almanya birinci televizyonu ARD’nin Deutschlandtrend anketine göre, AfD ile Başbakan Scholz’un sosyal demokrat partisi SPD yüzde 18 olmak üzere eşit oy alacaklar.

Bu Pazar federal seçim olması durumunda AfD’ye verilecek oy oranı geçen haftaya göre yüzde 2 oranında artış kaydederken SPD Mayıs ayının başındaki ankete göre 1 puan kaybediyor.

Yeşiller de Oy Kaybediyor

Oy kaybedenler arasında sadece iktidardaki SPD değil, SPD ile birlikte koalisyon hükümetini kuran Yeşillerle yer alıyor. Yeşiller, yüzde 15’le geçen haftaya göre 1 puan kaybederek Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye inmiş bulunuyor. FDP yüzde 7’de istikrarlı görünüyor. Ancak muhalefetteki Sol Parti yüzde birlik bir oy kabı ile yüzde 4’e düşerek, yüzde 5’lik seçim barajını aşamıyor.

Ana muhalefet partisi hristiyan demokratlar (CDU/CSU) ise yüzde 1 oy kaybına rağmen yüzde 29 ile Almanya’daki en güçlü siyasal parti konumunu koruyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş