Gündem

Fransa’da Aşırı Sağın Yükselişi: Müslüman Karşıtlığını Artırıyor 

Fransa'da aşırı sağın oy oranını yükselmesiyle birlikte İslamofobik olaylarda arttı. Ülkedeki aşırı sağcı grupların camileri hedef alarak 200 imama saldırı planladığı ortaya çıktı.
Özlem Sezer
08 Haziran 2023
Fransa'da İslam düşmanı eylemler giderek artıyor. @aa

Fransa’da aşırı sağın yükselmesiyle birlikte cami saldırıları da arttı. Fransa Terörle Mücadele Savcılığı (Pnat), Müslümanlara yönelik camilere saldırılar içeren eylemler hazırladığından bulunduklarından şüphelenilen aşırı sağcı 16 kişinin yargılanması için talepte bulundu.

Brüksel merkezli Avrupa’da İslamofobi’yle Mücadele Kolektifinin yayınladığı raporda, özellikle Fransa’da 2022, aşırı sağcı aday Marine Le Pen’in Emmanuel Macron’un karşısına çıktığı seçimlerin “kamusal alanda büyük bir İslamofobik patlama anı” oluşturduğu belirtildi.

CAMİLERE SALDIRMAK İÇİN PLAN YAPMIŞLAR

CCIE yayınladığı raporda, geçen sene içerisinde Fransa’da yapılan ve milliyetçi söylemin hakim olduğu seçimler ile sonucunda aşırı sağın hatırı sayılır oy elde etmesinin, İslamofobi’nin yükselmesine yol açtığı vurgulandı.

Ülkede yaşayan aşırı sağcılar Müslümanların günlük yaşamlarını da hedef almaya başladı. Fransa’da aşırı sağcı bir grubun, marketlerin helal gıda ürünlerini zehirleme planı yaptığı bildirildi. Plan, Fransa İç Güvenlik Genel Direktörlüğünün (DGSI) aşırı sağcı gruba sızdırdığı ajan sayesinde öğrenildi.

AMAÇ, HALKI MÜSLÜMANLARA KARŞI KIŞKIRTMAK

Operasyonel Güçler Eylemi (AFO) üyeleri “Helal operasyonu” olarak adlandırdıkları eylemle marketlerde helal gıda ürünlerini zehirlemeyi hedeflerken, grubun iki üyesinin, çocuk ve yaşlıları öldürme riskini almamak için eyleme karşı çıktığı belirtildi.

DGSI’nin ayrıca aşırı sağcı grubun “200 imama saldırı” eyleminin hazırlığı içinde olduğu bilgisini elde ettiği kaydedildi. Aralarında kamu görevlisi, emekli polis ve eski askerlerin bulunduğu zanlıların evlerinde yapılan aramalarda da patlayıcı madde yapımında kullanılan malzeme ve çok sayıda silah ele geçirildi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş