Almanya Ana Muhalefetinde 2025 Başbakanlık Kavgası Şimdiden Kızıştı

Almanya Ana Muhalefetinde 2025 Başbakanlık Kavgası Şimdiden Kızıştı

Almanya’daki ana muhalefet partisi içerisinde başbakanlık yarışı şimdiden kızıştı. Hristiyan demokratların Genel Başkanı Merz, CDU’lu KRV Başbakanı Wüst’ü eleştirdi. Wüst, Merz’e sert cevap verdi.

Almanya’da ana muhalefet partisi Hristiyan demokratlarda 26 Eylül 2025 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerde başbakan adaylığı yarışması şimdiden kızıştı. Muhtemel adaylar arasında Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’in yanı sıra, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst ile Hristiyan Demokrat Birliği (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder de bulunuyor. Söder kamuoyu yoklamalarında Merz’in önünde görünüyor.

Ana muhalefet partisi CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’in federal hükümet ortaklarını sert bir şekilde eleştirmesinin yanı sıra, partisinin iktidar olduğu Kuzey Ren Vestfalya eyalet iktidarını da eleştirmesi tartışmaları iyice kızıştırdı.

CDU Genel Başkanı Merz, CDU yönetimindeki Kuzey Ren Vestfalya eyalet hükümetini AfD’nin yükselişi üzerinden eleştirdi. Merz eleştirisinde “Bugün Kuzey Ren-Vestfalya’da eyalet seçimleri yapsaydık, AfD neredeyse federal seçimlerdeki kadar güçlü olurdu. Eyaletlerde, ne yazık ki Kuzey Ren Vestfalya’da da eyalet hükümetinden memnuniyetsizlik neredeyse federal hükümetten memnuniyetsizlik kadar büyük.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinin Hristiyan demokrat (CDU) Başbakanı Hendrik de Genel Başkan Friedrich Merz’in “Bugün Kuzey Ren Vestfalya’nın idaresinin, Sosyal Demokrat-Yeşil-Hür Demokrat iktidarından bir farkı yok.” eleştirisine cevap verdi.

Sosyal medya hesabından “Mevcut federal hükümette, iyi bir yönetimin hiçbir unsuru bulunmuyor. Ne bir planları var ne liderlikleri var. Her şeyden önce de bir görüş birliği yok.” şeklinde önce federal hükümeti eleştiren Hendrik Wüst daha sonra da kendi liderliğini ortaya koymaya çalıştı.

Frankfurter Algemeine Zeitung gazetesine bir yazı yazan Hendrik Wüst, önce CDU’nun kimliğine vurgu yaptı. “Bizim temel programımız, Hristiyanlığın insan tasavvuru üzerine kurulmalıdır. Bu tasavvurun temel ilkeleri hâlâ geçerlidir. Zamanımızın büyük sorularını çözmek için temelimizi oluşturan bu tasavvur, bizi merkez siyasete sağlam bir şekilde bağlar.” ifadelerini kullanan Wüst, ayrıca, Kohl ve Merkel’in yolundan gideceği izlenimi verdi: “CDU, bugün Avrupa’da türünün tek örneği olarak kalan büyük bir kitle partisidir. Avrupa’nın anlamsızlaştığı bir dönemde Helmut Kohl ve Angela Merkel’in modern ve orta yönetimin ne olduğunu ortaya koymuştur.” diyen Wüst daha sonra da Genel Başkanı Merz’e yüklendi.

Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Wüst, Genel Başkan Merz’i “Kim, sadece ucuz noktalara vurgu yapıyor ve popülist saflarda yer alıyorsa, baltayı kendi köküne vurduğu gibi kendisini de kaosa sürükler.” sözleriyle eleştirdi.