Toplum

Sıla Yolu İçin Alternatif Yolculuk: 120 Euro’ya Otobüsle Seyahat

Özellikle yaz dönemlerinde artan uçak bileti fiyatları nedeniyle son dönemde Avrupa'da yaşayan Türklerin Sıla yolu seyahatlerinde otobüs tercihleri ivme kazandı.
12 Temmuz 2023
@shutterstock

Tatil sezonuyla birlikte artan uçak bileti fiyatlarından şikayetçi olan Avrupa’da yaşayan Türkler alternatif olarak otobüs yolculuğuna yöneliyor.  Özellikle kalabalık aileler için arabayla veya otobüsle yolculuk maddi açıdan büyük avantaj sağlarken, gümrüklerde uzun bekleme süreleri ise yolculuğun en büyük sorunu olmaya devam ediyor.

Yolculuk 26 saat sürüyor

Yolculuk süresinin 26 saati bulması ve gümrüklerdeki uzun bekleme sürelerine karşın Avrupalı Türkler Türkiye’ye seyahatlerinde otobüs seçeneği son zamanlarda daha fazla tercih edilir oldu. Söz konusu gerekçelerle son dönemde Avrupa’da yaşayan Türkler , Türkiye’yi ziyaretlerinde otobüsle yolculuğu daha çok tercih etmeye başladı.

Toplum | 15 Haziran 2023 Sıla Yoluna Çıkacak Sürücüler Dikkat! Bulgaristan’da Aracınıza El Konulabilir 15 Haziran 2023

“Uçak biletleri pahalı”

Türkiye’ye yolculuk için Almanya Münih otogarında otobüs bekleyen Yaşar Can, Türkiye’ye ilk kez bu yıl otobüsle gideceğini söyledi. Yolculuğun nasıl olacağını merak ettiğini aktaran Can, “Uçaklar pahalı olduğundan otobüsle yolculuk yapacağım.” dedi.

“3-4 seferdir otobüsle gidiyorum”

Almanya’da yaşayan Ayşe Şafak ise uçak bileti fiyatlarının arttığını ifade ederek, “Ben son 3-4 seferdir otobüsle gidiyorum. Çok da memnunum. Gittiğim şirket de çok iyi. Zaman olarak da çok uzun bir zaman değil. Genel olarak salı günü saat 14.30 gibi buradan otobüs kalkıyor, ertesi gün saat 16.00-17.00 gibi Kapıkule’den içeri giriyoruz.” diye konuştu.

Biletler sabit fiyat: 120 Euro

Otobüs şoförü Metin Tokgöz, yaklaşık 30 yıldır otobüs kullandığını ve bunun 20 yıla yakınını yurt dışında çalışarak geçirdiğini kaydetti. Şu anda Münih-İstanbul-Ankara arasında çalıştığını aktaran Tokgöz, yolculuğun güzergahına ilişkin, şunları kaydetti:

“Bizim çıkış noktamız Almanya’nın Avusturya-İsviçre-Fransa sınır bölgesi. Oradan diğer ülkelerden yolcuların yararlanma imkanı var. Oradan çıkıp Münih’e geliyoruz, buradan Salzburg, yolcunun durumuna göre bazen Viyana üzerinden, bazen de Sırbistan üzerinden geçiyoruz. Yolculuğumuz, Münih’ten çıktıktan sonra 26 saat sürüyor. Yaz sezonunda gümrükler kalabalık olduğundan dolayı bazı gecikmeler de oluyor.”  Münih-İstanbul arası için 120 Eurodan bilet kestiklerini ve fiyatlarının yaz ve kış döneminde de aynı olduğunu söyledi.

“Uçmak biraz korkutucu”

Yolculardan Mehmet Kurt ise 50 yıldır Avusturya’da çalıştığını ve zaman zaman otobüsle yolculuk yaptığını belirtti. Yoğun sezonlarda gümrüklerde bazen sorunlar olabildiğini anlatan Kurt, “Bazen polislerin tutumları farklı oluyor. O yüzden bazen sorun yaşıyoruz ama bazen de iyi geçiyor. Ben ayağım yerde olsun diye otobüsü tercih ediyorum. Uçmak biraz korkutucu olduğu için yere basmayı seviyorum.” şeklinde konuştu.

“Bir an önce Türkiye’ye dönmek istiyorum”

Otogarda Türkiye’ye yolculuğa çıkmaya hazırlanan Sultan Perçin, 42 senedir Almanya’da yaşadığını ancak alışamadığını ve bir an önce Türkiye’ye dönmek istediğini ifade etti. Almanya’da 51 yıldır yaşayan Veysel Avcı da Türkiye’ye daha önce uçakla gittiklerini ancak daha sonra devamlı otobüsle yolculuk yaptıklarını söyledi. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş