AB Tunus İle 900 Milyon Euroluk Göçmen Anlaşması Yaptı

AB Tunus İle 900 Milyon Euroluk Göçmen Anlaşması Yaptı

AB ile Tunus yasadışı göçmen trafiğinin durdurulması için 900 milyon Euro’luk anlaşma yaptı. Tunu, göçmen teknelerini daha sıkı kontrol edecek ve göçmenleri geri alacak.

Avrupa Birliği (AB), Tunus ile yasa dış göçmenlerin durdurulması ile ilgili anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, Tunus, insan kaçakçılarına ve yasadışı Akdeniz geçişlerine karşı daha sert önlemler alacak. Bu önlemlerin alınabilmesi için ise Avrupa Birliği Tunus’a 900 milyon Euro mali yardım verecek.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte konuya ilişkin Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied ile birlikte bir niyet anlaşması imzalayacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen iyi bir anlaşmaya vardıklarını belirtirken, Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied de gayr-i insani yasa dışı göç meselesinin en kısa zamanda çözüme kavuşturulabileceğini umduğunu söyledi ve “Bu anlaşmayı en kısa zamanda uygulamaya koymaya kararlıyız.” dedi.

Anlaşmaya göre AB Tunus’a 900 Milyon Euro mali destek verecek. Tunus da, kaçak tekneleri daha sıkı takip edecek Tunus’tan hareket eden göçmenleri geri kabul edecek.

Geçen ay yapılan görüşmelerde, AB Tunus’tan ir göçmen merkezi kurmasını istemiş Tunus da bu isteği reddetmişti.