İngiltere’nin Sığınmacı Gemisi Tartışma Yarattı: Hapishane Gibi Gemi! 

İngiltere’nin Sığınmacı Gemisi Tartışma Yarattı: Hapishane Gibi Gemi! 

İngiltere’de hükümetin sığınmacıları içinde tutacağı ‘Bibby Stockholm’ gemisi hükümetin tartışmalı göçmen politikasını yeniden gündeme taşıdı.

İngiltere’de en az 18 ay boyunca 500 sığınmacıyı barındıracak 222 odalı gemi, Portland bölge halkı ve insan hakları grupları tarafından protestolarla karşılandı. Hükümet, gemide barındırılacak kişilerin, yalnızca İngiltere’ye yasa dışı yollardan giren 18 ila 65 yaşındaki yetişkin erkeklerden oluşacağını açıkladı. İlk 50 kişilik grubun ilerleyen haftalarda gemiye yerleştirilmesi bekleniyor.

[post-refarans id=”45873″ taraf=”sol”]

“insanlık dışı”

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamalara göre, halihazırda ülke genelindeki otellerde yaklaşık 51 bin sığınmacı bulunuyor ve bu durum vergi mükelleflerine günde yaklaşık 6 milyon sterline mal oluyor. Ülkede göçmen yanlısı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri, sığınmacıların gemilerde barındırılmasının “insanlık dışı” olduğunu savunuyor.

Gemiye alınacak göçmenlerin hepsi erkek

Göçmen yanlısı 50’den fazla örgüt ve kampanya, hükümetin sığınma talebinde bulunan kişileri barındırmak üzere kiraladığı “Bibby Stockholm” gemisinin sahibi Bibby Marine şirketine açık mektup yazdı. Mektupta, şirketin transatlantik köle ticaretiyle kanıtlanmış tarihi bağlarına değinilerek, gemide uygulanacak gözaltı benzeri koşullara işaret edildi ve şirketin kamuoyuna açık yanıt vermesi istendi.

Savaştan kaçan insanları kilit altına alıyoruz

Ada sakinlerinden bazıları güvenlikle ilgili endişelerini dile getirirken, bazıları da böyle bir yaklaşımın “sığınmacıları hapishanede tutmakla eş değer” olduğu yorumunda bulundu. Portland Adası sakinlerinden 72 yaşındaki Paula, hükümetin göçmen politikasını eleştirerek, “Savaştan kaçan insanlar buraya korku içinde geliyor ve biz de onları kilit altına alıyoruz. Bence bu yüzen hapishane.” değerlendirmesinde bulundu.

Otellerin maliyeti azalacak

İngiltere İçişleri Bakanlığından 5 Nisan’da yapılan açıklamada, iltica sistemi üzerindeki baskıyı ve Manş Denizi üzerinden yasa dışı göçmen geçişlerindeki önemli artışın vergi mükelleflerine maliyetini azaltmak amacıyla, dev bir geminin sığınmacıların barınması için kullanılacağı duyurulmuştu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da daha önce yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin otellerde konaklamasının vergi mükelleflerine maliyetinin günde yaklaşık 6 milyon sterlini bulduğunu ve bunun sürdürülemez olduğunu bildirmişti. (aa,c)