Avrupa, Bunaltıcı Sıcaklar ve Şiddetli Yağışla Mücadele Ediyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), genel olarak bunaltıcı sıcakların etkisindeki Avrupa’nın bazı bölümleri için şiddetli yağış uyarısı yapıldığını bildirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Sözcüsü Clare Nullis, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, Avrupa’nın büyük bir bölümünü etkisi altına alan sıcak hava dalgasının sürdüğünü belirtti. İsviçre’nin büyük bir bölümünde sıcaklık tehlikesi seviyesinin 3 veya 4 seviyesine yükseltildiğini ve bu konuda uyarıların yapıldığını aktaran Nullis, ülkedeki şiddetli buzul erimesinin bu yıl da devam ettiğini söyledi.

[post-refarans id=”45855″ taraf=”sol”]

Sıcaklıklar 40 dereceyi gördü

Nullis, Fransa’da sıcaklıkların 40 dereceye kadar yükseldiğini ifade etti. Avrupa’da insan sağlığını olumsuz etkileyen yüksek gece sıcaklıklarının yaşandığına dikkati çeken Nullis, Norveç’in ise şiddetli yağış uyarısında bulunduğunu kaydetti.

Tropikal fırtınalar endişe verici seviyede

Nullis, Atlas Okyanusu’ndaki tropik kasırgalarda artış olduğuna işaret ederken, Gert, Franklin ve Harold tropikal fırtınalarının şu anda endişe verici seviyede yaşandığını, Franklin fırtınasının Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’nde sel tehlikesine neden olduğunu ifade etti. Hilary Kasırgası’nın etkisini yitirdiğini belirten Nullis, ancak bu tür olaylara nadiren tanık olan Güney Kaliforniya’nın da kasırgadan etkilendiğini vurguladı.

Nullis, Los Angeles’ta neredeyse tüm zamanların yağmur rekorlarının kırıldığını ifade ederek, Ölüm Vadisi’nde tüm zamanların en yağışlı gününün kayıtlara geçtiğini belirtti.

Sıcaklığa bağlı ölümler arttı

Avrupa’da 30 Mayıs-4 Eylül 2022 döneminde 61 bin 672 kişinin sıcaklığa bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği, en çok ölümün İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’de görüldüğü kaydedildi. Ölümlerin sadece küçük bir kısmının sıcak çarpmasından kaynaklandığı, çoğunlukla sıcak havanın, vücudun kalp ve akciğer hastalığı gibi mevcut sağlık sorunlarıyla baş etmesini önleyerek ölüme yol açtığı ifade edildi. (aa,c)