Almanya’da CDU Lideri Merz: “Kreuzberg Almanya Değil”

Almanya’da CDU Lideri Merz: “Kreuzberg Almanya Değil”

CDU Lideri Friedrich Merz, Gillamoos festivalinde yaptığı açıklamada, Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtini hedef aldı. Merz’in, “Kreuzberg Almanya değil” sözleri tepki topladı.

Almanya’da Hristiyan Demokratlar partisinin lideri Friedrich Merz, Gillamood adlı halk festivalinde yaptığı açıklama ile büyük bir tartışma başlattı. Merz, Türkiye kökenlilerin ağırlı olarak yaşadığı Kreuzberg semtini hedef alarak, “Bu hafta yine Berlin’de bir araya geleceğiz fakat Kreuzberg Almanya değildir, işte bu Almanyadır, Gillamoos Almanyadır.” ifadelerini kullandı.

“Toplumu bilinçli bir şekilde bölüyor”

Friedrichshain-Kreuzberg  Belediye Başkanı Clara Herrmann (Yeşiller Partisi), bu açıklamaya sert yanıt verdi. Herrmann, “Friedrich Merz, sadece Kreuzberg’de yaşayan 152 bin vatandaşın Almanya’nın bir parçası olma haklarını değil, çeşitlilik bulunan tüm bölgeleri kast ediyor. Bununla toplumu bilinçli bir şekilde bölüyor.” diye kaydetti. Bu tür açıklamanın bir Alman parti lideri için uygun olmadığının altını çizdi.

“Kreuzberg’i de Gillamoos’u da seviyoruz”

Berlin’in Başbakanı Kai Wegner (CDU) ise bu konuda bir açıklama yapmazken, sözcüsü Christine Richter, “Biz Kreuzberg’i, Almanya’yı, Sauerland’ı ve Gillamoos’u da seviyoruz. Ve herkes için birazcık Kreuzberg de iyi olur.” açıklamasında bulundu.

Daha önce de hedef almıştı

Friedrich Merz daha önce de Kreuzberg’i hedef almıştı. Birkaç gün önce Sauerland’daki bir birliğin toplantısının başlangıcında, “X” üzerinden, “Almanya Federal Cumhuriyeti Berlin-Kreuzberg değildir. Nüfusun çoğunluğu buradaki gibi küçük ve orta büyüklükteki şehirlerde yaşıyor.” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Berlin kreuzberg

Kreuzberg, ağırlıklı olarak Türkiye kökenliler olmakla birlikte, Almanya’nın birçok farklı kökenli insanının bir arada yaşadığı bir bölge olarak biliniyor. Kreuzberg aynı zamanda renkli mahalleleri, sanatçıları ve kültürü ile de tanınan bir bölge olarak dikkat çekiyor.

gillamoos halk festivali

Gillamoos, Almanya’da her yıl Eylül ayının ilk pazartesi gününden başlayarak beş gün süren bir halk festivalidir. Bu festival, Bavyera eyaletinin Abensberg kasabasında düzenlenir ve 1313 yılına kadar uzanan köklere sahiptir. Gillamoos Festivali, geleneksel olarak panayırlar, yarışmalar, konserler, yemekler ve eğlencelerle dolu bir etkinlik olarak bilinir.(bb)