Avusturya’da Kiralık Ev Arayan Yabancıların Ayrımcılığa Maruz Kaldığı Ortaya Çıktı
![Avusturya’da Kiralık Ev Arayan Yabancıların Ayrımcılığa Maruz Kaldığı Ortaya Çıktı](https://camiahaber.com/wp-content/uploads/2024/05/Avusturya-Nufus-scaled-e1651311294390.jpg)
Avusturya’da yapılan çalışma, ismi ve aksanından yabancı olduğu anlaşılan kişilerin ev ararken ayrımcılığa maruz kaldığını ortaya koydu.
- AVUSTURYATOPLUM
- 14 Eylül 2023
Avusturya’da faaliyet gösteren Eşit Muamele Merkezi (GAW) ve Diakonie sivil toplum kuruluşu, ülkede ciddi sorunlar arasında yer alan kiralık ev bulma konusunda yabancıların yaşadığı ayrımcılığı gözler önüne seren bir çalışma hazırladı.
Bir kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan çalışmaya göre, emlakçılar yabancı isimler altında arandı. Arayanların yalnızca yüzde 38’i kiralık ev görüşmesine kabul edildi. Buna karşın yerli isimlerle yapılan aramaların tamamı olumlu sonuçlandı. Belediyelerin desteklediği sosyal binalarda da yabancıların evrakları tam olmasına karşın ayrımcılığa maruz kaldığına dikkat çekildi.
aksanından dolayı ayrımcılığa maruz kalıyorlar
Çalışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan GAW Yöneticisi Sandra Konstatzky, anayasada yer alan eşit muamele maddesinin her alanda geçerli olduğunu ve ev arayan kişilerin etnik kökeni nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmasını da yasakladığını belirtti. Konstatzky, “İsmi ve aksanından yabancı olduğu anlaşılan kişiler ev ararken ayrımcılığa maruz kalıyor. Bize yapılan başvurulardan biz bu durumu görebiliyorduk, şimdi yaptırdığımız çalışmayla bunu kanıtlamış olduk.” ifadesini kullandı.
“ayrımcılık ciddi boyutlara ulaştı”
Kiralık ev pazarında ayrımcılığın ciddi boyutlara ulaştığına işaret eden Konstatzky, ülkede yaşamını sürdüren bireylerin herhangi bir ayrımcılık yaşamadan ev kiralayabilmeleri için gerekli adımların atılmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi. (aa,c)