Libya’daki Sel Felaketinde Can Kaybı 6 Bine Yükseldi

Libya’daki Sel Felaketinde Can Kaybı 6 Bine Yükseldi

Libya’da 10 Eylül’de meydana gelen sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğü binlerce kişinin de kayıp olduğunu bildirildi.

Libya’nın doğusunu etkisi altına alan “Daniel” fırtınası sebebiyle sel felaketiyle karşı karşıya kalan Derne kentinde yaşanan felaketin etkileri görülmeye devam ediyor. Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından yapılan açıklamada sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğü binlerce kişinin de kayıp olduğunu bildirildi.

[post-refarans id=”47745″ taraf=”sol”]

acil yardım çağrısı yapıldı

Birleşmiş Milletler (BM), binlerce kişinin sel felaketinden etkilendiği Libya için 71,4 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yaptı. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Libya’daki selin boyutunun “korkunç” olduğunu belirten Griffiths, ilk etapta 250 bin kişiye acil bir şekilde destek olmak için yardımın gerekli olduğunu ifade etti.

Sel felaketi için kapsamlı soruşturma istendi

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Derne şehri başta olmak üzere ülkenin doğusunu etkileyen sel felaketi için kapsamlı bir soruşturma talep etti.

Başkanlık Konseyi Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Menfi, “Başsavcılık makamlarına sel felaketiyle ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılması, Derne’deki barajların yıkılması olayında kusuru ve ihmali olan kişilerden hesap sorulması talebinde bulunduk.” ifadelerini kullandı.

Eğitime ara verildi

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe, yaşanan sel felaketi sebebiyle ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitime 10 gün ara verildiğini duyurdu.

Dibeybe, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Felakete uğrayan beldelerdeki acı durumu göz önüne alarak ülke çapında ilk ve orta eğitim kurumlarında eğitime 10 gün ara verilmesi kararı aldım.” ifadelerini kullandı.

IGMG camilerinde gıyabi cenaze namazı kılınacak

Hem Fas’ta hem Libya’da yaşanan felaket sonrası İslam Toplumu Milli Görüş ve Hasene yardım derneği de yardım çalışmalarını sürdürüyor. Bu Cuma günü de İslam Toplumu Milli Görüş’e bağlı tüm camilerde Fas ve Libya’daki mağdurlar için yardım toplanacak. Ayrıca afetlerde hayatını kaybedenler için de gıyabi cenaze namazı kılınacak.

Libya’daki sel felaketi

Orta Akdeniz’de etkisini gösteren ve 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vuran “Daniel” fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı. (aa,c)