Gündem

Fransa’da Okullarda Uzun Elbise Giyme Yasağı Devam Edecek

Fransa'da okullardaki uzun elbise yasağı kararı için 3 sendikanın yürütmeyi durdurma talebi Danıştay'da reddedildi.
26 Eylül 2023
@aa

Fransa’da Danıştay, Eğitim Bakanlığının okullarda uzun elbiseyi yasaklayan kararı için 3 sendikanın yürütmeyi durdurma talebini değerlendirdi. Danıştay, hükümetin okullardaki uzun elbise yasağı kararını devam ettirmeyi onadı. Mahkeme, bu yasağın yasal olmadığına dair ciddi şüphe bulunmadığını gerekçe göstererek, okullarda uzun elbise ve erkek entarisi (kamis) yasağının devam etmesini onayladı.

Gündem | 25 Eylül 2023 Fransız Sporcuların Paris Olimpiyat Oyunları’nda Başörtüsü Takması Yasaklandı 25 Eylül 2023

nihai karar daha sonra verilecek

Danıştay kararında, kız öğrencilerin abaya denilen uzun elbiseyi ve erkek öğrencilerin de kamis denilen entariyi dini bir saikle giydiklerini ve bu amaçla kullandıklarını savundu. Mahkeme, mevzuatın okullarda öğrencilerin dini aidiyetini gösteren bir simge takmalarını veya kıyafet giymelerini yasakladığını belirtti. Danıştay aldığı bu kararın “geçici bir karar” olduğunu ve nihai kararı daha sonra vereceğini kaydetti.

Müslüman öğrenci Fransa’yı BM’ye şikayet etti

Lyon kentinde yaşayan 15 yaşındaki Müslüman öğrenci, özellikle “dini aidiyeti gerekçesiyle maruz kaldığı ayrımcılık” nedeniyle 22 Eylül’de BM Irkçılıkla Mücadele Raportörü Ashwini K.P.’ye şikayet dilekçesi gönderdi. Öğrenci, Fransa’ya yönelik şikayet başvurusunu avukatı Nabil Boudi aracılığıyla gerçekleştirdi.

Dilekçede, Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ın okullarda getirdiği abaya yasağı eleştirilirken “Başta Eğitim Bakanlığı olmak üzere, Fransız hükümetinin kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı önlemek için gerekli adımları atmadığını düşünüyoruz.” sözlerine yer verdi. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş