Almanya’da 867 bin Euro’luk Aşı Hasarı Tazminatında Önemli Gelişme

Almanya’da 867 bin Euro’luk Aşı Hasarı Tazminatında Önemli Gelişme

Almanya’da Bamberg Yüksek Mahkemesi, bir Kovid-19 aşısı hasarı davasında iddia edilen zararlarla ilgili bir uzman raporu talep etti. Muhtemelen davacının Astra Zeneca tarafından yan etkiler konusunda yeterli derecede bilgilendirilmemiş olabileceği belirtiliyor.

Almanya’da Bamberg Yüksek Mahkemesi, potansiyel Kovid-19 aşısı zararı davasında, davalı Astra Zeneca’nın yan etkiler konusunda yeterli bilgi verip vermediği konusunda şüphelerin söz konusu olduğunu belirtti. Mahkeme, aşılanmadan önce, üreticinin ürün bilgilerinde bağırsak ven trombozu riskinin belirtilmediğini vurgularken, aksi durumda, davacının aşı olmayı büyük olasılıkla kabul etmeyeceği aktarıldı.

“Bu aşama için bir zafer”

Bu noktada son olarak mahkeme, “o dönemki bilimsel duruma göre ürün bilgilerinde böyle bir açıklamanın gerekip gerekmediğini” belirlemek için bir uzman raporu talep etti. Kadının avukatı, mahkemenin kararını bu aşama için bir zafer olarak nitelendirdi. Ayrıca, bu kararın diğer davalar için bir sinyal etkisi yarattığını ve bu nedenle mahkemelerin artık bu konuyu uzman raporu olmadan kararlaştıramayacağını vurguladı.

“Yeteri kadar bulgu bulunamadı”

Diğer yandan, mahkeme, aşıyla ilgili  “zararlı etkiler” noktasında ise yeteri kadar bulgunun bulunmadığını ifade ederken, bu nedenle Astra Zeneca’nın sorumlu tutulamayacağını aktardı. Mahkeme ayrıca davacının şikayette bulunduğu yan etkilerin, aşıya onay verilme tarihinde zaten bilindiği ve dikkate alındığını belirtti.

bağırsaklarının bir kısmı alındı

Oberfranken’da yaşayan 33 yaşındaki bir kadın, Kovid-19 aşısı üreticisi olan Astra Zeneca’ya tazminat davası açtı. Mart 2021’de Vaxzevria’nın şirketinin Kovid-19 aşısıyla aşı olan kadın, bunun ardından bağırsak ven trombozu (Bağırsak toplar damarı tıkanması) geçirdi. Komada yatan genç kadının bağırsaklarının bir kısmı alınmak zorunda kaldı.

Davacı kadın 867 bin 200 Euro talep ediyor

Hof Eyalet Mahkemesi ilk olarak kadının davasını reddetmişti. Bu kararı, “Aşıyla ilgili ne bir ürün ne de bir bilgi hatası tespit edilemedi” ifadeleriyle savunmuştu. Bunun üzerine temyizde bulunan kadın, Astra Zeneca’dan en az 250 bin Euro tazminat talep ediyor. Ayrıca 17 bin 200 Euro gelir kaybı ve gelecekteki olası sıkıntılar için ek olarak 600 bin Euro’ya kadar talepte bulunuyor. Astra Zeneca’nın avukatla ise şu ana kadar davacı kadınla herhangi bir anlaşma yoluna gitmeyi reddetti.(bb)