Almanya’da Kira ve Yan Giderler Patlıyor!

Almanya’da yapılan araştırmalar sonucu geçen yıla kıyasla bu yıl birçok şehirde kira fiyatları ortalama olarak yüzde 6,2 arttı.

VELİ KARADEMİR

Almanya’da kira ve ek giderleri patlıyor. Finans hizmetleri sağlayıcısı MLP ve Alman Ekonomi Enstitüsü’nün raporuna göre, mevcut durumda incelenen 38 şehirde kira fiyatlarının geçen yıla göre ortalama yüzde 6,2 arttığı aktarıldı. Kira fiyatlarında bu yılın lideri, yüzde 8’lik bir artışla Heidelberg olurken, onu yüzde 6,8 ile Oldenburg ve yüzde 6,4 ile Berlin takip etti.

“Almanya’da kira fiyatları çok yükseldi Herkes dertli”

Camia Haber, konuyla ilgili Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin düşüncelerini sordu. Marl’de yaşayan Ali Toprak, “Ek giderler çok yükseldi. Kiram 670 Euro idi, 840 Euro’ya çıktı. Bu konuda herkes dertli.” diye konuştu.

“Mağdur durumdayız”

Gelsenkirchen’de yaşayan ve ev sahibi olan Ömer Altınok ise konuyla ilgili, “Kiracılarım var. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gaz fiyatları zamlandı. Fakat ek giderleri kiracılara yansıtmakta zorluk çekiyoruz. Bizden açıklama bekliyorlar. Mağdur durumdayız.” diye kaydetti.

“Enerji fiyatları vatandaşın cebine yansıyor”

Marl’de yaşayan ve hem kiracı hem de ev sahibi olan Mustafa Evirgen, yaptığı açıklamada, ek giderlerin, enerji piyasasındaki dalgalanmalarla vatandaşın cebine yansıdığını belirtti. Zamların, yanlış atılan çöplerle bile bağlantılı olduğunu belirtirken, “Her sene çöplerin türüne göre ayrılmadan atılması yüzünden yüzde 15 ila 18 arasında belediyeler zam yapmak zorunda kalıyor. Bu da vatandaşın cebine yansıyor.” diye kaydetti.

“Sel felaketi nedeniyle de sigortalar pahalaştı”

Almanya’da yaşanan sel felaketi nedeniyle de sigortaların pahalaştığını belirten Evirgen, “Sigortalar her sene yüzde 7 ila 18 arasında zam yapıyor. Bu zam bu sene yüzde 20’nin üzerine çıktı. Bu da tabii ki ev sahiplerinin ek giderleri yükseltmesine sebep oluyor. Gaz fiyatlarındaki dengesizlik de aynı şekilde kiracılara yansıtılıyor.”

30 metrekarelik daire 700 Euro

Söz konusu 38 şehirde ayrıca ek giderlerin de artış gösterdiği vurgulandı. Bunun nedeninin ise artan enerji maliyetlerinin olduğu vurgulandı. Örnek olarak Frankfurt ve Münih şehirlerinde, 30 metrekarelik bir dairenin kira fiyatı yaklaşık 700 Euro’yu buluyor.