Gündem

Almanya Başbakan Yardımcısı Habeck: “Şimdi Barışı Konuşmanın Zamanı Değil”

Yeşiller Partili Almanya Federal Başbakan Yardımcısı Habeck İsrail-Filistin çatışmasında şimdi barış istemenin vakti olmadığını söyledi. Buna karşı çıkan Yahudi yazar Deborah Feldman ise “Barış yoksa Yahudilere dünyada güvenli bir yer de yok demektir” dedi.
03 Kasım 2023

Almanya Federal Başbakan Yardımcısı ve Yeşiller Partisi lideri Robert Habeck Alman ZDF televizyonundaki bir açık oturumda, Orta Doğu’da barış isteyen Yahudi yazar Deborah Feldman’a verdiği cevapta “Şimdi barışı konuşacak vakitte değiliz” dedi. Alman devletinin İsrail’in varlığını korumakla yükümlü olduğunu da yineleyen Habeck, İsrail’in askeri olarak da desteklendiğini istediği her silahı da göndereceklerini bildirdi.

“Çatışmalar Kaynadığı Müddetçe Yahudiler Güvende Değil”

Almanya Federal Başbakan Yardımcısı Habeck “Şimdi barışı konuşacak vakitte değiliz” sözleri üzerine Deborah Feldman “Bay Habeck, Orta Doğu’daki çatışmalar kaynamaya devam ettiği sürece dünyadaki Yahudiler için hiçbir güvenlik yok!” cevabını verdi.

Yazar Deborah Feldman bu nedenle orta doğuda şiddet sarmalının sona ermesi çağrısını tekrarladı ve her iki tarafta da masum sivillere yönelik “şiddetin hiçbir haklı gerekçesi olmadığını” dile getirdi.

Feldman, İsrail toplumunda rehinelerin yakınlarının Gazze Şeridi’ndeki şiddete son verilmesi çağrısında bulunduğunu da ifade ettikten sonra “Diyasporada şiddet sarmalının sona ermesini isteyen önemli bir ses var. Ben de onlardan biriyim. “Terör örgütü Hamas’ın saldırılarının olduğu gün gördük ki, terörün hedef aldığı kişiler benim gibi açık görüşlü, liberal, hümanist ve barış yanlısı insanlardı. Ama İsrail’deki sağcı ulusal hükümetin bu insanları düşündüğü yok. İsrail hükümetine göre İsrail’e yönelik bu şiddetin hiçbir gerekçesi, hiçbir açıklaması yok.” ifadelerini kullandı.

“Holokost Şiddeti Meşrulaştırmak için Gerekçe Gösterilemez”

Feldman ayrıca İsrail hükümetinin Filistinlilere karşı sürdürdüğü şiddete sebebler göstermesini de eleştirdi: “Her şiddetin bağlamını da konuşmalıyız. Sivillere yönelik şiddetin ya hiç bir gerekçesi yoktur ya da bir bağlamı vardır.” diyen Yahudi yazar Deborah Feldman “Holokost’u şiddeti meşrulaştırmak için istismar etmek isteyen herkes, kendi insanlığından vazgeçmiş demektir.” yorumunu yaptı.

“Yahudileri Koruma Vazifenizden Dehşete Düştüm”

Almanya’nın devlet olarak Almanya’daki Yahudileri korumasının bir görev olduğunu yineleyen Robert Habeck’in bu sözü üzerine yazar Deborah Feldman “Bize karşı nasıl davranmanız gerektiğini vazife edinmenizden dolayı dehşete düştüm. Bu ülkede seçici bir şekilde sadece Yahudiler korunuyor. Barışcıl Filistinlilerin konuşmasına izin vermiyorsunuz.” şeklinde tepki gösterdi.

“Yahudi Soykırımından Çıkarılacak tek ders: Şartsız Herkese İnsan Hakkı”

Yazar Deborah Feldman, Yahidilere yapılan soy kırımdan çıkarılması gereken tek haklı dersin, herke için insan haklarının kayıtsız şartsız kabul edilmesi olduğunu söylediği konuşmasında, İsrail dışındaki Yahudilerin güvenliklerinin ancak Orta Doğu’da barış olduğu zaman mümkün olacağını söyledi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş