Almanya’da Federal Meclis Çifte Vatandaşlıkta Yeni Dönem İçin Adım Atıyor

Almanya’da Federal Meclis Çifte Vatandaşlıkta Yeni Dönem İçin Adım Atıyor

Almanya Federal Meclisi, 30 Kasım 2023’te, vatandaşlık yasasında yapılacak yenilikleri ilk kez görüşerek, yeni vatandaşlık yasa tasarı ile birlikte planlanan önemli değişikliklere yeşil ışık yaktı.

Almanya Federal Meclisi, vatandaşlık yasasını modernleştirmeyi amaçlayan ilk yasa tasarısını (20/9044) 30 Kasım 2023’te görüştü. Meclis, yeni vatandaşlık yasa tasarı ile birlikte planlanan önemli değişikliklere yeşil ışık yaktı.

cinsel yönelime karşı eylemlerin anayasayla uyumsuzluğu açıkla belirtilmeli

Federal Konsey, konuyla ilgili paylaştığı görüşünde tasarıyla ilgili bazı değişiklikler önerdi. Buna göre, “cinsiyet temelli veya cinsel yönelime karşı” eylemlerin de anayasayla uyumsuz olduğuna dair açık ve net bir madde oluşturulması gerektiği belirtildi. Söz konusu öneri, Federal Hükümet tarafından destek gördü. Hükümet yetkilileri, bunun, “antisemitik, ırkçı, cinsiyet veya cinsel yönelime karşı eğilimli veya başka şekilde insanlık dışı motivasyona sahip eylemler” ifadeleriyle resmi olarak kayıtlara geçmesi önerisinde bulundu.

Hristiyan Sosyal Birlik Partileri: “tasarıyı reddediyoruz”

Ana muhalefette bulunan Hristiyan Sosyal Birlik Partileri, konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımlarken, söz konusu tasarıyı kesin bir dille reddettiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, “Bugün Federal Meclis, vatandaşlık yasasını modernleştirmeyi amaçlayan yasa tasarısını görüştü. Koalisyon hükümeti, realiteyle bağını tamamen kesmiş durumda. Göç krizinin tam ortasında Alman vatandaşlığına giriş şartlarını kolaylaşırıyor ve Almanya’ya illegal göçü teşvik ediyor. Bu durum büyük şaşkınlık yaratıyor. Hristiyan Sosyal Birlik Partileri bu yasa tasarısını kesin bir dille reddetmekte.”

Tasarı ne içeriyor?

Yeni tasarı ile Federal Hükümet, Alman vatandaşlığına girişleri kolaylaştırmayı ve hızlı entegrasyonu teşvik etmeyi hedefliyor. Tasarı, genel olarak çift vatandaşlığa izin verilmesini öngörürken, normalde sekiz yıl olan süreci beş yıla indirmeyi planlıyor. Özellikle özel entegrasyon çabaları gösterenler için bu süre üç yıla kadar düşürebilecek.

almanya’da bulunma süresi 5 yıla indirilecek

Ayrıca, yabancı ebeveynlerin çocuğunun Alman vatandaşlığını otomatik olarak kazanmasını sağlayan Almanya’da bulunma süresinin de sekiz yıldan beş yıla indirilmesi planlanıyor.

anayasaya bağlılık açıkça belirtilmeli

Diğer yandan Alman vatandaşlığına başvuruda bulunacak bireylerin, yeni yasa tasarısına göre anayasanın demokratik temel düzenine bağlılıklarını kanunen açıkça belirtmeleri gerekecek ve bu bağlamda antisemitik, ırkçı veya farklı şekilde insanlık dışı hareketlerin temel haklarla uyumsuz olduğu vurgulanacak.

cinsiyet eşitliğine karşı olanlar kabul edilmeyecek

Vatandaşlığa kabul noktasında engelleyici faktörler arasında, çok eşlilik veya cinsiyet eşitliğininin ihlal edilmesi durumları yer alıyor. Bu kişilerin  vatandaşlık başvuruları reddedilecek.

misafir ve sözleşmeli işçilere sınav yok

Misafir işçiler, son iki yılda en az 20 ay tam zamanlı çalışan sözleşmeli işçiler, tam zamanlı çalışan bir kişi ve bir çocukla aynı evde yaşayanlar ve 1974’e kadar Batı Almanya’ya veya 1990’a kadar eski Doğu Almanya’ya giriş yapanlarla ise yeni tasarıya göre vatandaşlık sınavı yapılmayacak. Bu kişiler yalnızca sözlü olarak Alman dil bilgisine hakimiyetini kanıtlamak durumunda olacak.