AAD’den Emsal Karar: Schufa Kredi İçin Tek Belirleyici Unsur Değil!

AAD’den Emsal Karar: Schufa Kredi İçin Tek Belirleyici Unsur Değil!

Avrupa Adalet Divanı, otomatikleştirilmiş Schufa skorunun hangi etkiye sahip olabileceğini netleştirdi. Buna göre kredibilitenin yalnızca Schufa’da dayandırılamayacağına hükmetti.

Avrupa Birliği’nin (AB) en üst yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı (AAD), kredi alma yeterliliği noktasında otomatikleştirilmiş Schufa skoruyla ilgili önemli bir karar aldı. AAD, şirketlerin müşterilere kredi verip vermeme kararında yalnızca Schufa’nın değerlendirmesine dayanamayacağına hükmetti.

“otomatik bireysel karar”

Buna göre şirketlerin müşterilerle sözleşme yapılıp yapılmayacağına karar vermek için yalnızca Schufa tarafından otomatik olarak değerlendirilen kredibilitenin söz konusu olmayacağı kararına varıldı. Avrupa Adalet Divanı, Schufa’ya müşterilere kredi sağlama sürecinde belirleyici bir rol atfedilmesi durumunda, Schufa skorunun temelde yasaklanan bir “otomatik bireysel karar” olarak kabul edilmesi gerektiğine hükmetti.

“skor değeri” ile ödeme olasılığı hesaplanıyor

Almanya’da bankalar, telekomünikasyon hizmetleri, enerji sağlayıcıları veya kredi aracıları genellikle Schufa gibi özel kredi bilgi kurumlarından, bireylerin kredi değerliliği hakkında bilgi alıyor. Schufa, örneğin banka işlemleri sırasında veri toplarken, bunlar zsöz konusu kişiler için “Skor Değeri” adı verilen bir değer olarak hesaplanıyor. Bu değerle, söz konusu kişinin taksitlerinin ödeme olasılığı hesaplanıyor.

kararın arka planı

Söz konusu kararla ilgili arka plan, Almanya’da yaşanan bir davaya dayanıyor. Bir kişiye kredi verilmemiş, bu kişi Schufa’daki verilerine erişim noktasında talepte bulunmuştu. Schufa, söz konusu kişiye Skor Değerini ve hesaplama yönteminin genel bilgilerini iletmişti. Bunun üzerine Wiesbaden İdare Mahkemesi, söz konusu davayı, Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ile olan ilişkisinin olup olmadığını açıklığa kavuşturmak için AAD’ye taşımıştı. GDPR, insanlar üzerinde hukuki sonuçları olan kararlarda, otomatik veri işlemlerinin yasak olduğunu belirtiyor.(bb)