Toplum

Almanya’da Muhalefet Daha Faza İşsizlik Parası Ödensin İstiyor

Almanya’da muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), uzun süre işsizlik sigortası ödeyen çalışanlara, işsiz kalmaları durumunda daha fazla işsizlik parası verilmesini istedi.
12 Ocak 2024
@shutterstock

Almanya’da federal hükümetin vatandaşlık parası uygulamasına sert eleştiriler getiren ve vatandaşlık parasının çalışma azmini baltaladığını öne süren muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), buna karşılık işsizlik parası ödemelerinin artırılmasını istedi.

İşsizlik parasının özellikle uzun süre çalışan ve işsizlik sigortası ödeyen çalışanlara işsizliğin ilk aylarında daha yüksek ödenmesi gerektiğini açıklayan Hristiyan demokratlar, böylece işsizlik sigortasının daha işlevsel hâle geleceğini açıkladı.

Sigorta Ödemesi ile Sosyal Yardım ödemesi Farkedilmeli

CDU Genel Sekreteri Carsten Linneman, uzun süre işsizlik sigortayı ödeyen kimselerin işsiz kalmaları durumunda ilk aylarda daha fazla işsizlik parası almasının, sigorta ödemesi ile sosyal yardım ödemeleri arasındaki farkı daha net bir şekilde ortaya koyacağını söyledi.

Uzun Süre Çalışanlara Daha Fazla İşsizlik Parası Ödemek Daha Adil

Linneman, uzun süre işsizlik sigortası ödeyenlere daha fazla işsizlik parası ödenmesinin aynı zamanda adil olduğuna dikkat çekti ve vatandaşlık parası uygulamasının bugünkü şekliyle iptal edilmesi isteğini de tekrarladı.

İşsizlik Parası En Az 1 Yıl Çalışmış Olma Şartıyla Ödeniyor.

Almanya’da işsizlik parası, en az 1 yıl çalışmış olma şartıyla ödeniyor. İşsizlik parası miktarı ise alınan maaşın yüzde 60’i kadar ödeniyor. Çocuklu olan ailelerde bu oran yüzde 67’ye çıkıyor.

En az 1 yılan ve işsizlik sigortası ödeyenler 6 ay; 16 ay çalışanlar 8 ay; 20 ay çalışanlar 10 ay, 24 ay çalışanlar da 12 boyunca işsizlik parası alabiliyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş