Gündem

İsrail’in Yargılandığı Lahey’de Filistin’e Destek Gösterisi Düzenlendi

Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasının duruşmalarına katılan yüzlerce protestocu "soykırımına" son verilmesi çağrısında bulundu.
12 Ocak 2024
Uluslararası Adalet Divanı önünde yüzlerce Filistin destekçisi gösteri yaptı. Göstericiler "soykırımına" son verilmesi çağrısı yaptı. @aa

Uluslararası Adalet Divanı önünde Filistin’e destek gösteri yapan yüzlerce prptestocu “soykırımına” son verilmesi çağrısı yaptı.

Duruşmalar kapsamında çok sayıda protestocu, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü orantısız saldırılarına ve Lahey’de devam eden “soykırım” davasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Gündem | 11 Ocak 2024 Avrupa Parlamentosu Üyelerinden İsrail’i Soykırımla Suçladığı Davaya Destek 11 Ocak 2024

“Çocukların öldürülmesini izlemek zorunda bırakıldım”

Protestoculardan Johanna, “Buradayım çünkü 3 ay boyunca her gün çocukların öldürülmesini izlemek zorunda kaldım ve cezasızlıkla devam eden bir soykırım yaşanıyor. Buna gerçekten karşıyım.” dedi.

Saldırıların sona ereceğini, bunun yeni bir dünyanın doğuşu olacağını ve işlerin gerçekten değişeceğini kaydeden Johanna, “Bu değişikliği tüm dünyada gerçekleştirmeye son derece kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

“yeni bir dünyanın doğuşu olacak”

Diğer protestocu Ariana ise tutkulu bir biçimde Gazze’deki işgalin karşısında olduğunu vurgulayarak “Son birkaç aydır cinayetler, katliamlar görüyoruz ve son 50, 60, 70 yılda Gazze’de korkunç şeylerin yaşandığına şahit oluyoruz.” diye konuştu.

Dünyanın artık bu duruma 1 dakika dahi tahammül edemeyeceğini sözlerine ekleyen Ariana, İsrail’e karşı soykırım davasını açan Güney Afrika’ya, “İsrail’i eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmeye ve soykırım yapmayı durdurmaya çağırdığı” için minnet duyduğunu söyledi.

Ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla İsrail aleyhine slogan atan protestocular, yanlarında getirdikleri kanlı kefene sarılı oyuncak bebeklerle İsrail saldırılarında katledilen Gazzelilerin fotoğraflarını mahkemenin önüne bıraktı.

İlk duruşma yapıldı

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail’in Gazze’deki eylemleriyle Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD’de açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerini kapsayan duruşması, dün başladı. Duruşmanın ilk gününde, Güney Afrika argümanlarını sundu.

Duruşmada, Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçular tarafından İsrail’e, Gazze’deki Filistinlilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltildi. Güney Afrika delegasyonuna Adalet Bakanı Ronald Lamola liderlik ediyor.

“Kendimi hiçbir zaman bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim”

İlk duruşması yapılan davaya ilişkin değerlendirmede bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, “Hukukçularımız Lahey’de davamızı savunurken, bu toprakların evladı Ronald Lamola’yı mahkemede davamızı sunarken gördüğümde, hiçbir zaman kendimi bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim.” diye konuştu.

Duruşma canlı yayımlanıyor

Dün yapılan ilk günkü duruşmada Güney Afrika’nın İsrail’e yönelik soykırım suçlaması ve saldırıların durması yönünde ihtiyati tedbir talepleri dinlendi, bugünkü duruşmada ise İsrail heyeti savunmasını yapıyor.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Divan’da tarafların hazır bulunduğu salonda halka açık duruşma canlı yayımlanıyor. (aa,c)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş