Gündem

Almanya’da AfD’nin Gizli Planına Siyasilerden Tepki Yağıyor

Almanya’da AfD’ye, yabancıları sınır dışı planının ortaya çıkmasının ardından tepki yağıyor.
17 Ocak 2024

Almanya’da aşırı sağcı AfD partisinin Alman pasaportu taşıyan yabancılar dahil tüm yabancıların geri gönderilmesi planları, büyük tepkilere neden oldu. Geçen hafta sonu yapılan AfD karşıtı gösteriler ülke genelinde devam ediyor. Köln’de düzenlenen “Irkçılığa Karşı İttifak” gösterisine yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

“işlenen suçlar kararlılıkla cezalandırılmalı”

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, AfD’nin Almanya’yı Rusya gibi yapmak istediğini söyledi. Habeck, “Bunun için sistematik bir hazırlık içerisindeler. Bu nedenle Emniyet Güçleri de sistematik şekilde çalışmalı, kanıtlar toplamalı ve söz konusu kişiler, ifadeler ve faaliyetler gözlem altında tutmalı. Ayrıca işlenen suçlar kararlılıkla cezalandırılmalı.” diye kaydetti.

SPD’lilerden ortak mektup

Göçmen kökenli SPD’li 25 milletvekili, AfD’nin yasaklanmasının gözden geçirilmesini talep eden ortak bir mektup kaleme aldı. Mektuba imza atan milletvekili Macit Karaahmetoğlu, göçmen geçmişi olan insanların endişelerini dile getirerek, aşırı sağcı girişimlere karşı kararlı bir mücadele çağrısı yaptı. SPD’li vekillerin bildirisinde, göçmen kökenli bireylerin güvenlik ve gelecek konularındaki endişelerine vurgu yapılarak, aşırı sağcı çabalara karşı kararlı bir şekilde harekete geçilmesi istendi. Ayrıca, AfD’ye karşı parti yasağı prosedürünün incelenmesi talep edildi.

İçişleri Bakanı: “AfD’nin kapatılması mümkün”

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser de yaptığı açıklamada, AfD’nin yasaklanmasının mümkün olduğunu belirtirken, “Böyle bir adım, mevcut en keskin kılıç olacaktır. Engeller çok yüksek fakat bu ‘anayasanın son çaresi’.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da partilerin kapatılma süreci

Almanya’da siyasi partilerin kapatılma süreci, oldukça katı kriterlere bağlı. Bir parti ancak Federal Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılabiliyor. Ancak bu adımın atılabilmesi için Federal Meclis veya Eyalet Meclisi’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunması gerekiyor. Buna göre daha önce de aşırı sağcı NPD için başlatılan kapatma girişimi sonuçsuz kalmıştı.

Gündem | 11 Ocak 2024 AfD’den Gizli Toplantı: Yabancıları Sınır Dışı Etme Planları Ortaya Çıktı! 11 Ocak 2024

AfD’den Gizli Toplantı

Almanya’da Correctiv medya kuruluşunun haberine göre, Brandenburg’da kasım ayında gerçekleşen bir gizli toplantıda, Avrupa’da aşırı sağ sahnesinin önde gelen isimlerinden Avusturyalı Martin Sellner ve yakın çevresinin AfD’li isimlerle Almanya’dan milyonlarca göçmenin sınır dışı edilmesini planladığı ortaya çıkmıştı. 2017’den beri buluşan bu grubun son toplantıda Almanya’dan milyonlarca yabancı ve Alman pasaportlu göçmen kökenlilerin sınır dışı edilmesini görüştüğü ifade edilmişti.

“model devlet” oluşturma fikri

Toplantı davetiyesinde de “Ülkeyi normale duruma döndürme şansımız hiç olmadığı kadar büyük” ifadeleri dikkat çekmişti. Toplantıda göçmen kökenli vatandaşlara yönelik “yüksek baskı için özel yasalar” oluşturulması noktasında fikir birliğine varıldığı vurgulanmıştı. Yapılan görüşmeye göre sınır dışı edilecek vatandaşlar için Kuzey Afrika’da yaklaşık 2 milyon vatandaşın yaşayabileceği bir tür “model devlet” oluşturma fikri üzerinde durulduğu belirtilmişti.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş