Dünya

Dünya Sağlık Örgütü: “Gazze Açlıktan Ölüyor”

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze halkının açlıktan öldüğünü ve çaresiz durumda olduğunu bildirerek kıtlık konusunda uyarıda bulundu.
02 Şubat 2024
Dünya Sağlık Örgütü, Gazze halkının açlıktan öldüğünü ve çaresiz durumda olduğunu bildirerek kıtlık konusunda uyarıda bulundu @aa

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, Gazze’deki halkın açlıktan öldüğünü ve çaresiz durumda olduğunu bildirdi.

Ryan, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Gazze’deki kıtlık durumuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ryan, “Gazze’deki insanlar çaresiz durumda. Bu çaresiz insanların kamyonlardan yiyecek aldığını konuşuyoruz. Gazze halkı açlıktan ölüyor. Gazze’dekiler uçurumun eşiğine itilen bir halk ve onlar bu çatışmanın tarafı değiller.” dedi.

“Gazze halkı açlıktan ölüyor”

DSÖ Filistin Temsilcisi Rik Peeperkor ise Gazze’deki yetersiz beslenme nedeniyle son derece endişeli olduklarını belirtti. Peeperkorn, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak, Gazze’deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Gazze halkı kıtlığa sürükleniyor”

Gazze’deki gıda krizine dikkati çeken Peeperkorn, şöyle konuştu: “Gazze’deki yetersiz beslenme nedeniyle son derece endişeliyiz. Gazze’de akut gıda güvensizliği yakın tarihte benzeri görülmemiş seviyede. Gazze’de yaşanan aşırı açlık nedeniyle kimse güvende değil. Gıda güvenliği konusunda en güvenilir analiz olan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre, Gazze’de yarım milyondan fazla kişi ‘felaket düzeyindeki’ açlık koşullarıyla karşı karşıya. IPC, mevcut koşullar devam ederse kıtlık konusunda uyarıda bulundu.”

Peeperkorn, kıtlığa sürüklenen Gazze Şeridi’nde hastalık riskinin daha da arttığını vurgulayarak, BM’nin, Gazze’ye yönelik yardımlara uygulanan kısıtlama ve yardım dağıtımına ilişkin engellerin kaldırılması çağrısını yineledi.

Gazze’de son durum

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 119 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi. İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi’nde 112 Filistinliyi daha öldürdüğü, 148 Filistinliyi de yaraladığı belirtildi.

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 27 bin 131’e, yaralı sayısının da 66 bin 287’ye yükseldiği kaydedildi.  (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş