Gündem

Almanya’da Üniversite Mescidine Saldırı: “Kız Öğrenciler Namaza Gitmeye Korkuyor”

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir üniversitenin mescidi, kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce saldırıya uğradı.
07 Şubat 2024

Almanya’da Müslümanlara ve camilere yönelik saldırılara bir yenisi daha eklendi. Başkent Berlin’deki Teknik ve İktisadi Bilimler Üniversitesi’nin mescidine saldırı yapıldı. Mescidin perdesini söken saldırganlar, ayrıca duvardaki cami tablosunu da yere attı. Ayrıca halının üzerine atılan bir sigara paketi de dikkat çekti.

“büyük üzüntü duyuyoruz”

Konuyla ilgili Camia Haber’e açıklamalarda bulunan Berlin Teknik ve İktisadi Bilimler Üniversitesi HUTWA Müslüman Üniversiteliler Derneği (Muslimische Hochschulgemeinde) Başkanı Eray Altıntaç, yaşanan olayla ilgili büyük üzüntü içerisinde olduklarını açıkladı.

“kimin hangi amaçla yaptığını bilmiyoruz”

Eray, “Bunu kimin hangi amaçla yaptığını bilmiyoruz. Fakat halısı olan, namaz kılınan bir mekana yapılan saldırıdaki niyeti tabii ki tahmin edebiliyoruz.” diye kaydetti. Eray Altıntaç, üniversite yönetimiyle konuyla ilgili irtibata geçtiklerini belirtirken, henüz bir cevap alamadıklarının altını çizdi. Polise de haber verdiklerini belirten Altıntaç, polisin olay yerini incelediğini aktardı.

Gündem | 26 Aralık 2023 Almanya’da Camilere ve Müslümanlara Yönelik Saldırılar Arttı 26 Aralık 2023

“kız öğrenciler büyük korku duyuyor”

Üniversitede okuyan özellikle Müslüman kız öğrencilerin büyük korku duyduklarını belirten Altıntaç, “Birçoğu namaz kılarken koruma altında olmadıkları için tedirgin durumda. Gençlerden bazıları ise yaşananlarla ilgili büyük bir öfke duyuyor. Gençler, korku ve öfke arasında bir duygu karmaşası içerisindeler.” diye belirtti.

“toplumdan dayanışma bekliyoruz”

Altıntaç, son olarak hem üniversite yönetiminden hem de genel manada toplumdan dayanışma beklediklerini söylerken, “Bizim için önemli olan dayanışma. Gençler, arkalarında destek olduğunu hissetmediğinde, korkuları çoğalıyor.” diye ekledi.

“hükümetten önlem talep ediyoruz”

Berlin İslam Federasyonu Başkanı Murat Gül de yaptığı açıklamada, mevcut durumda Müslüma düşmanlığının giderek arttığını belirtirken, “Artık Alman hükümetinin, özellikle azınlıkta bulunan Müslümanlarla alakalı önlem almasını talep ediyoruz.” diye kaydetti.

Gündem | 14 Aralık 2023 Almanya’da Müslümanlara Tehdit Mektubu: “Almanya Almanlarındır, Yabancılar Dışarı” 14 Aralık 2023

“Müslümanların yaşamı koruma altına alınmalı”

Gül, sözlerinin devamında, “Antisemizitm ile mücadele stratejisi adı altında Alman hükümeti nasıl ki yahudi yaşamını koruma altına alıyor, aynı şekilde Müslüman düşmanlığıyla mücadele adı altında biz Müslümanların yaşamını da koruma altına almasını hükümetten talep ediyoruz.” diye vurguladı.

humboldt üniversitesi ilahiyat fakültesine kundaklama girişimi

Berlin’de daha önce de Humboldt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne kundaklama girişiminde bulunulmuştu. İki adet çöp bidonu ateşe verilmişti. Bu saldırıda da ölen veya yaralanan olmamıştı. Almanya’da 2022’de Müslümanlara karşı en az 569 suç işlenirken bu sayı 2023’ün ocak-eylül döneminde 686’ya çıktı. Konuyla ilgili nihai raporun gelecek yıl açıklanacak olmasından dolayı gerçek sayıların daha yüksek olması bekleniyor.

yıl başından bu yana camilere 81 saldırı

Özellikle son dönemlerde Almanya’da camilere yönelik saldırılarda büyük artış yaşandı. Almanya’da yılın başından bu yana camilere yönelik 81 saldırı düzenlendiği, bunların yarısının İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların başladığı 7 Ekim’den itibaren gerçekleştiği belirtildi.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş