Toplum

Avrupa’da İlk Kez Görme Engelliler Eğitimcileri Yetiştirildi

İslam Toplumu Millî Görüş, ILM Akademisyenler Birliği ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Görme Engelliler Eğitimciliği kursuna katılan 31 kişi kursu tamamlayarak eğitmenlik diplomasını almaya hak kazandılar. Proje ile Avrupa'da ilk defa Müslüman görme engelliler için eğitimci yetiştirilmiş oldu.
08 Şubat 2024

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile ILM Akademisyenler Birliği tarafından organize edilen ve yaklaşık bir yıl süren görme engellilereyönelik eğitim çalışmasını tamamlayarak “Görme Engelliler Eğitimcisi” olmaya hak kazananlar için 3 Şubat’ta IGMG Genel Merkezi’nde bir mezuniyet töreni düzenlendi.

Avrupa’da İlk Kez Yapıldı

IGMG Eğitim Başkanlığı Engelliler Eğitim Sorumlusu Zehra Alver Avrupa’da ilk kez yapılan çalışma hakkında şu bilgileri verdi:“2023 yılında başlattığımız sertifika programında kadın ve erkek olmak üzere toplam 31 kursiyerimiz haftada 3 gün 5 saatlik bir programla toplam 7 ay boyunca eğitim aldılar. Kursumuza başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın farklı ülkelerinden;Belçika, Kuzey Hollanda, Fransa, Avusturya ve Avustralya’dan kursiyer müracaat etmişler ve mülakatlar sonucu eğitime alınmışlardı.Kursiyerlerimiz görme engellileri alfabesi (Braille) ile Türkçe ve Arapça okumayı ve yazmayı öğrendiler.”

Engelli ailelere yönelik manevi rehberlik hakkında bilgi verildi

Eğitim çalışmasında; İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden Doç. Dr. Bekir Emiroğlu ve Doç. Dr. Tolga Şentürk engelli ve engelli ailelere yönelik manevi rehberlik ve eğitmenin nitelikleri hakkında bilgi verdiler.

Yalova Üniversitesinden Dr. Selahattin Aydın sosyokültürel bağlamda kursiyerlere sunum yaparken, Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı görme eğitim uzmanı Rıdvan CinkaraBraille derslerini verdi.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinden Doç. Dr.Mustafa Başkonak görme engelliler ile genel bilgiler verdi.

Eğitim materyallerin kullanımları tanıtıldı

İstanbul’dan eğitimci ve yazar Halis Kuralay ise görme engellilerin günlük yaşamlarında toplumsal farkındalık ve psikososyal boyutunu ele aldı. IGMG Din istişare kurumundan Habip Yazıcı kullanılacak eğitim materyallerin kullanımlarını tanıtarak eğitim müfredatı hakkında bilgi verdi.

Diploma törenine tüm eğitim veren hocalarla birlikte IGMG Eğitim Başkanı Dr. Abdulhalim İnam İLM müdürü Dr. Hakan Aydın’da katıldı, kursiyerlerin duygularını dinleyerek tebrik ettiler.

Camiler engelliler için erişebilir olacak

ILM Akademisyenler Birliği ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi eğitimine katılarak görme engelliler eğitimcisi olmaya hak kazananlar IGMG bölge ve camilerindeki görme engellilere yönelik; elif bâ kursları, Kur’an eğitimi, dinî temel bilgiler eğitimi sunacaklar, ailelerle birlikte de çeşitli sosyal faaliyetler yapabilecekler.

Görme engelliler eğitimcileri ayrıca camilerin engelliler için de erişilebilir olması için yapılacak çalışmalara da destek olacaklar.

Engelliler kafilesi kutsal topraklara gidiyor

Öte yandan IGMG’nin bazı bölgelerinde başlatılan görmen engelliler için online ve yüzyüze eğitim ve sohbet çalışmaları da devam ediyor.İşitme engellilere yönelik sohbetler de yapılıyor. Engelliler için umre ve kültür turları da sürüyor. Bu bağlamda 2024 yılında ekim ayında yine bir engelli kafilesi kutsal topraklarla buluşacak.

Almanca sözlük çalışması yapılacak

Engelliler için eğitimci yetiştirme çalışmaları kapsamında, işitme engelliler eğitmeni yetiştirmek için daha önce başlatılan çalışmaya da devam edilecek ve ikinci bir eğitim programı düzenlenecek. Kavramların kullanımı için de Almanca bir sözlük çalışması yapılacak.

Diğer bir alan olan zihinsel engelliler için de eğitimci yetiştirilmesi için de bir proje hazırlandı. Söz konusu projeye de 2024 yılında başlanması öngörülüyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş