Gündem

Berlin’de Yenilenen Seçimler Alman Parlamentosunu Karıştırdı: 4 Milletvekili Düştü

Almanya’da 2021 genel seçimlerindeki usulsüzlükler sebebiyle kısmen tekrarlanan seçimlerde Berlin Federal Meclis’te 4 milletvekili kaybetti. 3 Milletvekili başka eyaletlere geçti, bir milletvekili de tamamıyla düştü.
12 Şubat 2024
@shutterstock

Almanya’nın başkenti Berlin’de 2021 yılında yapılan genel seçimlerdeki usulsüzlükler sebebiyle tekrarlanan kısmi seçimler Federal Meclis’i karıştırdı.

Seçimler sonrasında Berlin eyalet olarak 4 milletvekilini başka eyaletlere kaptırdı. Oyları giderek düşen hükümet ortaklarından hür demokratların (FDP) ise bir milletvekilliği tamamen düştü. Böylece Federal Meclis’teki milletvekili sayısı da 736’dan 735’e düştü.

AfD Yükselişte, SPD Düşüşte

Berlin’de kısmen tekrarlanan seçimlerde aşırı sağcı ve göçmen karşıtı politikaları tanınan Almanya İçin Alternatif Partisi AfD ile birlikte Berlin eyaletini yöneten Hristiyan demokratlar (CDU) oylarını artırdı. Yeşillerde oy farkı olmazken, sosyal demokratlarla (SPD) birlikte hür demokratlar da önemli oy kaybı yaşandı. AfD’nin hükümete darbe ve Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ı kaçırmayı planlama iddiasıyla tutuklu olan milletvekili adayı Birgit Malsack-Winkemann, dışarıda olan adaylara göre oylarını artırdı.

3 Milletvekili Başka Eyaletlere Geçti

Berlin eyaletinin milletvekillerini diğer eyaletlere kaptırmasının sebebi ise, kısmî yenilenen seçimlere katılımın önceki seçimlere göre az olması olarak gösterildi. Böylece Berlin’in 3 milletvekili diğer eyaletlere geçti. Bir milletvekili ise tamamen düştü.

Seçim sonuçlarına göre, Aşağı Saksonya’dan SPD’li siyasetçi Angela Hohmann, SPD Berlin Milletvekili Ana-Maria Trasnea’nın yerini alacak. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinden Yeşiller’den Franziska Krumwiede-Steiner de Yeşiller’in Berlin Başkanı Nina Stahr’ın yerini alırken, Sol Parti’den de Hessen eyaletinden Christine Buchholz Berlin Milletvekili Pascal Meiser’in yerini alacak.

Vekilliği Düşen FDP’li Milletvekilinin Yerine Kimse Gelmedi

FDP Berlin Eyalet Genel Sekreteri Lars Lindemann’ın milletvekilliği ise aldıkları az oy sebebiyle tamamen düştü.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş