Toplum

Uzmanı Açıkladı: Almanya’da Nakit Para Dönemi Sona Mı Eriyor?

Avrupa’da dijital Euro üzerinden çalışmalar sürüyor. Almanya’da yakın dönemde nakit yasağı mı geliyor? Camia Haber araştırdı.
16 Şubat 2024

Avrupa’da 1 Kasım 2023’ten itibaren, Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesinde dijital Euro’yu yürürlüğe sokmak için yeni düzenlemeler ve altyapı üzerinde çalışıyor. İlgili yasa teklifi hali hazırda Avrupa Komisyonu’na sunuldu. Peki bu Almanya’da yakın dönemde bir nakit yasağı anlamına mı geliyor?

Henüz netlik kazanmadı

Yıllardır devam eden banknot ve madeni paralara alternatif çalışmalarında sona gelindi. Teknik ön hazırlıkların ardından, artık son aşamaya girildi. Gelecek iki yıl içinde, dijital Euro’nun tanınıp tanınmayacağına karar verilecek. Almanya’da bir gün nakit paranın yasaklanıp yasaklanmayacağı ise henüz netlik kazanmış değil.

“Nakdin kaldırılması planlanmıyor”

Eleştirmenler ise dijital Euro’nun bu tür bir sonuca yol açabileceğinden endişe duyduğunu belirtiyor. Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Burkhard Balz, banknot ve madeni para döneminin sona erip ermeyeceği sorusuna net cevap verdi. Balz, “Hayır. Nakdin kaldırılması planlanmıyor. Siyasiler nakdin geleceği olduğuna inanıyor.” diye kaydetti.

“Yasal olarak güvence altında”

Nakit paranın Almanya’da sona erdirilememesinin ayrıca yasal olarak güvence altında olduğunu belirten Balz, “Euro banknotları ve Euro madeni paralar, yasal ödeme aracı olarak, Avrupa Birliği hukukunda düzenlenmiştir.” diye ekledi.

“Şahsi bilgiler korunacak”

Nakit yasağı meselesinin yanı sıra, dijital Euro ile ilgili örnek olarak devlet tarafından bireysel tüketimin takip edilmesi ihtimaline de bir çok eleştiri var. Bununla alakalı da konuşan Balz, bunun mümkün olmadığını, şahsi bilgilerin korunması noktasının, dijital paranın en önemli özelliklerinden biri olacağının altını çizdi.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş