Gündem

Telefonda Yeni Bir Dolandırıcılık Vakası

“PDF-Viewer ve PDF-Reader” isimli uygulamalarla Android telefon kullanıcılarının bankacılık bilgilerine erişilerek dolandırıldığı duyuruldu.
20 Şubat 2024
@shutterstock

Her gün yeni taktik geliştiren dolandırıcılar bu kez de “PDF-Viewer ve PDF-Reader” uygulaması ile başta banka bilgileri olmak üzere Android telefon kullanıcılarının bankacılık bilgilerine erişmeye başladı.

“İnternet İzleme Listesi” “Watchlist Internet” sitesibinin bildirdiğine göre, Google Play Store aracılığı ile de indirilebilen “PDF-Viewer ve PDF-Reader” uygulamalarının kullanıcı bilgilerini çaldığı tespit edildi. Bu uygulamalar Anatsa isimle bankacılık bilgilerini çalan ek bir program yüklüyor.

Dolandırıcılar, kullanıcıların ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak çoğu zaman ücretsiz uygulamalar aracılığı ile pek çok bilgiye kolaylıkla erişebiliyor.

Diğer Uygulamalara Erişim Hakkı Vermeyin

İlgili uygulamalar indirildikten sonra, uygulamaların diğer uygulamaları kullanma hakkı istediği, çoğu zaman bu hak verilmeyince çalışmadığı dolayısıyla kullanıcıların diğer uygulamalara erişim hakkı verdiğine dikkat çekiliyor.

İlave Eklenti İndirilmesine İzin Vermeyin

Bazı durumlarda ise bu uygulamalar, çeşitli eklentilerin indirilmesini istiyor. Çok masum görünen bu istekler aracılığıyla telefon kullanıcılarının başta banka bilgileri olmak üzere diğer özel bilgilerine erişim hakkı verilmiş olunuyor.

Kullanıcı Klavye hareketlerini İzliyorlar

Bazı uygulamalar, telefon kullanıcılarının klavye hareketlerini izleyerek, örneğin banmasının internet sayfası, bu sayfada yer alan hesap numarası ve şifresini kolaylıkla öğrenebiliyor.

Goole Play Store’da güvenlik standartlarının yüksek olmasına rağmen, bu uygulamalar yüklendikten sonra, telefondaki güvenlik duvarlarını kolayca aşabilecek şekilde programlanmış bulunuyor.

Fazla reklam içeren, bir veya birkaç programa erişim hakkı isteyen programların kesinlikle silinmesi gerekiyor. Ayrıca, uygulama indirilmeden önce diğer kullanıcıların yorumlarının da dikkatlice okunması gerekiyor. Yorumu az veya olumsuz olan uygulamaların ise yüklenmemesi gerekiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş