Mart Ayında Almanya’da Yenilikler: Gaz Fiyatları Artacak, Memura Zamlı Maaş Gelecek

Mart Ayında Almanya’da Yenilikler: Gaz Fiyatları Artacak, Memura Zamlı Maaş Gelecek

Almanya’da gaz fiyatları yüzde 12 oranında artacak. Emeklilerden sağlık sigortası pirimi kesilecek. Ancak devlet memurları ile asker ve hâkimlerin maaşlarında önemli bir artış olacak.

Almanya’da tüketiciler açısından Mart ayında çeşitli değişiklikler gündeme geldi. Gaz ve enerji fiyatlarının artışının yanı sıra memurlarla asker ve hakimlerin maaşlarında önemli bir artış olacak. Emekli maaşlarından yapılacak olan sağlık sigortası kesintileri sebebiyle de emekli maaşlarında düşüş meydana gelecek.

18 Yaş Parası 20 Euro’dan 100 Euro’ya İnecek

18 Yaş ödemesi de yarı yarıya düşürüldü. 18 yaşına basan herkese geçen sene 200 Euro’luk Kültür Pasaportu verilirken bu miktar bu sene Mart ayından itibaren 100 Euro’ya düşürüldü.

Memur, Asker ve Hâkim Maaşlarına Zam

Mart ayından itibaren memur olarak devlette çalışanlarla birlikte hâkim ve askerlerin maaşlarında artış olacak. Maaşlara 200 Euro temel zam yapılacak. Buna ilaveten de yüzde 5,3 oranında ek zam yapılacak.

Gaz Fiyatları Zamlanacak

Gaz fiyatlarında artış olacak. Karbondioksit fiyatlarında yapılan zamlara ilaveten Mart ayında katma değer vergisi oranı da artacak. Buna göre gaz için yüzde 7 olan katma değer oranı Mart ayından itibaren yüzde 19’a çıkacak. Bu da yaklaşık yüzde 12 oranında bir zamma tekabül ediyor.

Vasıflı İşçiler Daha Kolay Gelebilecek

Mart ayından itibaren vasıflı işçilerin Almanya’ya gelmesi daha kolay olacak. Vasıflı işçilere yönelik yeni göç yasasına göre, Almanya’da uyum yeterliliğine veya telafi edici tedbire katılan herkesin ülkeye girmesine izin veriliyor. Bu niteliklere sahip kişiler geldiklerinde iş bulamasalar da 1 yıl Almanya’da ikamet edebilecekler. Bu ikametleri esnasında haftada 20 saat kadar çalışabilecekler.