Avrupa Birliği Yeni Sürücü Belgesi Yönergesinde Anlaştı

Avrupa Birliği Yeni Sürücü Belgesi Yönergesinde Anlaştı

Avrupa Birliği (AB), yeni bir sürücü belgesi yönergesinde anlaşmaya vardı.

Uygulamada Farklılıklar Olacak

Yeni yönergeye göre, üye devletlerin sürüş yeteneği kontrollerinin ne zaman gerektiğine kendilerinin karar vereceği belirtiliyor. Bu, yaşlı sürücüler için düzenli sağlık kontrollerinin bazı ülkelerde zorunlu hale gelirken, bazılarında ise isteğe bağlı olacağı anlamına geliyor.

Dijital Ehliyet ve Yeni Sınav Soruları

Yönerge ayrıca plastik ehliyet kartlarının yerini dijital ehliyetlerin almasını ve ehliyet sınavında yayaların, çocukların, bisikletçilerin ve e-scooter kullanıcılarının daha iyi korunmasına katkıda bulunacak ek bilgilerin sorulmasını öneriyor.

[post-refarans id=”48193″ taraf=”sol”]

Mesleki Sürücü Eksikliğine Çözüm

Yeni yönerge ile 18 yaşındakilerin kamyon ve otobüs gibi araçları kullanabilmeleri için sürücü belgesi alabilmeleri sağlanacak. Böylelikle, Avrupa Parlamentosu aynı zamanda mesleki sürücü eksikliğine de çözüm getirmeyi amaçlıyor.

Hedef 2050’de Sıfır Kaza

Tasarı, 2050’ye kadar hiç trafik kazası olmaması hedefine daha da yaklaşmak için Avrupa’da trafik güvenliğini artırmak için bir fırsat olarak nitelendiriliyor.

Sonbaharda Müzakereler

Ancak, yeni yönergenin hangi ülkelerde hangi şekilde uygulanacağı, sonbaharda AB ülkeleriyle yapılacak müzakerelerde belli olacak.