Gündem

Hollanda Nüfus Kayıtlarında “Anne” Kelimesini Kaldırmayacak

Hollanda hükümeti, nüfus kayıtlarında “anne” kelimesini kaldırarak yerine “çocuğun doğduğu ebeveyn” ifadesinin yer alması kararını iptal edecek.
05 Mart 2024

Hollanda’da hükümetin 2022 yılında, transseksüel kişilerin kişilik ve cinsiyet haklarını korumak üzere nüfus kayıtlarında “anne” kaydının yer alması şartını değiştiren kararname yasalaşmayacak.

Reform Partisi (SGP) milletvekili Andre Flach’ın Adalet Bakanlığına yaptığı müracaat sonrasında, nüfus kayıtlarında çocukların “anne” kaydının kaldırılmak istendiği ortaya çıkmıştı. Hükümet, mevcut yasalarda kullanılan bazı kelimeleri kaldırma veya değiştirme amaçlı olarak hazırladığı tasarıda, transseksüel kişilerin kişilik ve cinsiyet haklarını da korumayı planlamıştı.

Ancak yapılan incelemeler sonrasında, transseksüellere tanınmak istenen “çocuğun doğduğu ebeveyn” hakkının, nüfus kayıtlarında kullanılan “anne” kaydını tamamen kaldıracak şekilde kullanıldığı, böylece nüfus kayıtlarında artık anne kaydının yer almayacağı ortaya çıkmıştı.

Yapılan şikayetler sonrasında Hollanda Adalet Bakanı Hugo de Jonge, tasarının bu şeklini “Gereksiz bir hata” olarak değerlendirdi ve yakında parlamentoya değişikliklerle ilgili bir not gönderilerek düzeltileceğini bildirdi.

Hollanda Adalet Bakanı Hugo De Jonge, “Anne kelimesi çok güzel ve yasamızda yer almayı hak ediyor” dedi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş