Gündem

Bulgaristan Başbakanı Denkov İstifa Etti

Bulgaristan Başbakanı Nikoyay Denkov'un istifasını parlamentoya sundu. Denkov’un istifası oturuma katılan 216 milletvekilinin oy birliği ile kabul edildi.
06 Mart 2024
Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, istifasını parlamentoya sundu. @aa

Bulgaristan Parlamentosu, Başbakan Nikolay Denkov’un sunduğu istifasını oybirliğiyle kabul etti. Denkov, 6 Haziran 2023 tarihinde parlamentodan güvenoyu olarak başbakan olmuştu.​​​​​​​

Toplum | 15 Haziran 2023 Sıla Yoluna Çıkacak Sürücüler Dikkat! Bulgaristan’da Aracınıza El Konulabilir 15 Haziran 2023

Anayasaya göre Denkov hükümeti, yeni bir hükümet kurulup güvenoyu alana kadar göreve devam edecek. İktidar koalisyonunda süren iç anlaşmazlıklar yüzünden Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ile Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakı arasındaki yeni koalisyon müzakereleri, 8 Mart’ta başlayacak.

Yeni hükümet kurulacak

Müzakerelerin tamamlanması durumunda Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in GERB’in başbakan adayı olarak göstereceği Mariya Gabriel’e kabine kurma görevini vermesi öngörülüyor. GERB partisi ile PP-DB ittifakı arasında yapılan mutabakata göre 9 ay görev süreli hükümet kurulması öngörülüyordu.

PP-DB’den Denkov, 9 aylık görevinin ardından istifa ederken rotasyon gereği GERB’den Gabriel’in başbakan olması bekleniyor.

“İstifam siyasi bir oyun değil”

Denkov, yaptığı açıklamada, sunduğu istifasını, koalisyon ortağı GERB partisine “müzakerelere davet” olarak tanımlayarak, “Benim istifam siyasi bir oyun değil, daha önce verilen bir sözün sonucudur.” ifadesini kullandı.

Hükümetinin bir sonraki hükümet kurulana kadar görevini sürdüreceğini belirten Denkov, Mariya Gabriel’in başbakan olacağı hükümette de kendisinin başbakan yardımcısı olmayı beklediğini kaydetti. Denkov, 6 Haziran 2023 tarihinde parlamentodan güvenoyu olarak başbakan olmuştu.​​​​​​​ (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş