Almanya’da Net Maaşlar Azalıyor: Kim Ne Kadar Etkilenecek?

Almanya’da Net Maaşlar Azalıyor: Kim Ne Kadar Etkilenecek?

Almanya’da bu yıl itibariyle sigorta ve vergi uygulamalarıyla ilgili planlanan yeniliklerle birlikte net maaşlar azalabilecek.

Almanya’da 2024 yılıyla birlikte vatandaşları çeşitli değişiklikler bekliyor. Federal Çalışma Bakanlığı, sigorta ve vergi uygulamalarında bazı yenilikler planlıyor. Yeni yasa tasarısı hazırlayan Bakanlığın planladığı bu değişiklikler ile özellikle işçi sınıfını büyük ölçüde etkilemesi bekleniyor. Peki maaş kesintisi kimleri nasıl ve ne denli etkileyecek?

değerlendirme sınırları yeniden belirlenecek

Yeni yılda örneğin ebeveynler, emekliler, mini job çalışanları daha fazla para alacak. Full time çalışanlarından bazıları ise 2024’te aynı miktarda çalışmalarına rağmen ay sonunda daha az maaş alacak. Buna neden olarak ise sigorta primlerine uygulanan değerlendirme sınırlarının yeniden belirlenmesi görülüyor.

bu yıl sınırlar artacak

Söz konusu sınırlar her yıl federal hükümet tarafından yeniden belirleniyor. Bu yıl bu sınır için artış öngörüldü. Geliri, prim değerlendirme sınırının altında olan işçiler, brüt gelirlerinin tamamı üzerinden sosyal sigorta primleri ödemek zorunda olacak. Bu durum, bazı işçilerin maaşlarının azalmasına neden olacak. İşverenler, bu primleri maaş hesaplamalarında doğrudan kesecek.

Batı ve Doğu Almanya’da sınırlar farklı

Bu sınırlar, işçilerin ne kadar brüt maaşa kadar sosyal sigorta primi ödeyeceklerini belirliyor. Daha önce sınırın üzerinde olan ancak yeni sınır nedeniyle artık sınırın altında olan kişiler, 2024’te daha az net maaş alacak. Batı ve Doğu Almanya’da emeklilik sigortası, maden işçileri emeklilik sigortası ve işsizlik sigortası için prim değerlendirme sınırları farklılık gösteriyor.

[post-refarans id=”50760″ taraf=”sol”]

2024 yılı için Batı Almanya’da şu prim değerlendirme sınırları öngörüldü:
• Emeklilik Sigortası: Aylık 7 bin 550 Euro
• Maden İşçileri Emeklilik Sigortası: Aylık 9 bin 300 Euro
• İşsizlik Sigortası: Aylık 7 bin 550 Euro

Doğu Almanya için ise 2024 yılında federal hükümet tarafından şu prim değerlendirme sınırları öngörüldü:
• Emeklilik Sigortası: Aylık 7 bin 450 Euro
• Maden İşçileri Emeklilik Sigortası: Aylık 9 bin 200 Euro
• İşsizlik Sigortası: Aylık 7 bin 450 Euro
Sağlık ve Bakım Sigortası için Prim Değerlendirme Sınırları

sağlık ve bakım sigortası sınırları da değişecek

Sağlık ve bakım sigortası için prim değerlendirme sınırı da yeniden ayarlanacak. Bu sınır, ülke genelinde 5 bin 175 Euro olarak belirlenecek. Bu sınırın üzerinde olanlar, buna göre daha fazla prim ödemek zorunda olacak.(bb)