Almanya’da Ehliyet Sınavlarında Rekor Kırıldı: Başarısızlık Oranı Tavan Yaptı!

Almanya’da Ehliyet Sınavlarında Rekor Kırıldı: Başarısızlık Oranı Tavan Yaptı!

Almanya’da geçtiğimiz yıl ehliyet sınavlarında başarısızlık oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. TÜV raporlarına göre, neredeyse her iki adaydan biri teorik sınavı geçemedi.

Almanya’da geçtiğimiz yıl ehliyet sınavlarında başarısızlık oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. TÜV Araç ve Hareketlilik Dairesi tarafından yayınlanan rapora göre, her zamankinden daha fazla kişi teorik ehliyet sınavına katıldı, fakat başarısızlık oranında da rekor bir artış yaşandı.

yüzde 49 ile yeni rekor

Buna göre ülke genelinde geçen yıl her iki sürücü adayından birinin, (yüzde 49), teorik sürücü ehliyet sınavında başarısız olduğu belirtildi. Bu oran, yüzde 3’lük bir artışla yeni bir rekor olarak kayıtlara geçti. Tüm ehliyet kategorileri değerlendirildiğinde de yine  teorik sınavlarda yüzde 42’lik bir başarısızlık oranıyla yeni bir dip noktaya ulaşıldı.

pratik sınavda yüzde 30 geçemedi

Pratik sınavda ise sürücü adaylarının yüzde 30’u sınavı geçemedi. Bu, 2014 yılına göre yüzde 4’lük bir artış olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yıl teorik sürücü sınavlarının sayısı yaklaşık 1,97 milyon ile yeni bir zirveye ulaşırken, sınav sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8 artış gösterdi. Pratik sınavların sayısı ise yüzde 1’lik artışla yaklaşık 1,77 milyona çıktı.

[post-refarans id=”50880″ taraf=”sol”]

tekrar sınavalarında da başarısızlık devam etti

Teorik sınavların yüzde 37’si, pratik sınavların ise her dördünden biri “tekrar sınavı” olarak dikkat çekti. Teorik tekrar sınavlarında başarısızlık oranı, ilk sınava kıyasla daha yüksek olarak yüzde 54 ile dikkat çekti. Pratik sınavlarda ise tekrar sınava giren adayların yüzde 40’ı başarısız oldu.

en çok sınav B sınıfında yapıldı

TÜV’e göre, en çok sınav yapılan kategori, üç buçuk ton toplam ağırlığa kadar olan otomobilleri kapsayan B sınıfı oldu. Bu kategoride, adayların yüzde 49’u teoride ve yüzde 42’si pratikte başarısız oldu. 17 yaşından itibaren yapılabilen “refakatli sürüş” sınavında ise genç sürücü adaylarının teoride yüzde 38, pratikte ise yüzde 26’sı başarısız oldu. Bu adaylar, 18 yaşını doldurmadan yanlarında kayıtlı bir yetişkin olması şartıyla araç kullanma hakkına sahip oluyorlar.(bb)