Almanya’da Nisan Ayında Neler Değişecek?

Almanya’da Nisan Ayında Neler Değişecek?

Almanya’da nisan ayı birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Camia Haber, bu yenilikleri derledi.

Almanya’da nisan ayında da bir takım değişiklikler söz konusu. En önemli yeniliklerden birisinin ise esrarın yasallaştırılması olarak görülüyor. Ebeveyn parası, gaz fiyatları gibi bir bazı fiyat değişiklikleri de söz konusu. İşte 1 Nisan’dan itibarek gelecek değişiklikler.

ebeveyn parası için gelir sınırı değişiyor

Almanya’da 1 Nisan’dan itibaren doğan bebekler için ebeveyn parası (Alm. Elterngeld) için gelir sınırı değişiyor. Buna göre vergilendirilebilir yıllık 200 bin Euro’ya (mevcut durumda 300 bin Euro) kadar gelirli ebeveynler ebeveyn parası hakkına sahip olacak. Bu sınır, çocuğunu yalnız büyüten anne veya babalar için de geçerli olması planlanıyor.

esrar yasallaştırılıyor

Nisan ayıyla birlikte esrarın yetişkinler için sınırlı bir şekilde yasallaştırılacak. 18 yaşından büyük kişiler için kişisel tüketim noktasında 25 grama kadar esrara sahip olunmasına izin verilecek. Kendi evinde üç adet kenevir bitkisinin yetiştirilmesi ve kişisel tüketim için 50 gram esrara sahip olunması da yasal hale gelecek.

[post-refarans id=”56183″ taraf=”sol”]

kamusal alanda yasak olacak

Kamusal alanda esrar içilmesi, özellikle okullar ve spor tesislerinde ise yasak olacak. Buraların görüş alanında da tüketim yasaklanacak. Yasa son olarak 22 Mart’ta Federal Konsey’de değerlendirilecek. Yasanın yürürlüğe girmesi için burada herhangi bir onay gerekmiyor fakat eyaletler meclisi prosedürü yavaşlatma olanağına sahip bulunuyor.

gaz fiyatları normale dönüyor

Yeni ayla birlikte gaz fiyatlarındaki katma değer vergisi normale dönecek. Buna göre geçici olarak yüzde 7 olan vergi, tekrardan yüzde 19’a yükseltilecek. Almanya’da kriz döneminde vatandaşların cebini bir nebze rahatlatmak için söz konusu vergi geçici süreliğine yüzde 7’ye düşürülmüştü.

üniversite öğrencilerine 29,40 Euro’ya Almanya Bileti

Üniversite öğrencileri, nisan ayında aylık 29,40 Euro karşılığında indirimli bir Almanya bileti alma hakkına sahip olacak. Almanya’da bazı üniversitelerde ise harçlarla birlikte ödenen dönem biletleri fiyatları, 29,40 Euro’nun da altında olduğu için, buralarda bu uygulama yürürlüğe girmeyecek.

çifte vatandaşlık gelebilir

Almanya’da özellikle Türkiye kökenli göçmenlerin merakla beklediği ve çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni vatandaşlık yasası, Federal Meclis’te onaylandı. Bu yasanın da nisan ayında yürürlüğe girmesi tahmin ediliyor. Yasa Alman vatandaşlığı alanların eski vatandaşlıklarını bırakma mecburiyetini kaldırarak çoklu vatandaşlığa müsade ediyor.(bb)