Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres’ten AB Liderlerine “Gazze” Çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği liderlerine, "Gazze'de de Ukrayna'da da çifte standartlar olmadan sivillerin korunması konusunda ilkelere bağlı kalmalıyız." mesajını verdi.
21 Mart 2024
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres @aa

Avrupa Birliği liderlerine seslenen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de benzeri görülmemiş sayıda sivil kayıp olduğunu belirterek ateşkes çağrısını yineledi.

Dünya | 20 Mart 2024 AB ve BM’den Gazze Çağrısı: “Çok Geç Olmadan Harekete Geçmeliyiz” 20 Mart 2024

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’ne katılan Guterres, toplantı girişinde basına açıklamalarda bulundu.

Ateşkes çağrısını yineledi

Guterres, “Süper güçlerin birbirleriyle kavgalı olduğu kaotik bir dünyada yaşıyoruz; herhangi bir ülke veya herhangi bir silahlı grup, hesap verebilirlik olmadığı için her istediğini yapabileceğini düşünüyor. Kaotik bir dünyada yaşadığımızda ilkelere bağlı kalmak çok önemlidir.” değerlendirmesini yaptı.

Bu ilkelerin BM Şartı, uluslararası hukuk, ülkelerin toprak bütünlüğü ve uluslararası insancıl hukuk olduğuna işaret eden Guterres, Ukrayna’da barış ve Gazze’de ateşkes çağrısını yineledi.

“Siviller korunmalı”

Guterres, İsrail’in saldırılarını sürdüğü Gazze’deki sivil kayıplara dikkati çekerek, “Genel Sekreter olduğum dönemde, Gazze’de benzeri görülmemiş sayıda sivil kaybına tanık olmamızı kınıyoruz.” dedi.

AB ülkeleri liderlerine çağrıda bulunan Guterres, “Uluslararası insancıl hukukun temel ilkesi, sivillerin korunmasıdır. Gazze’de de Ukrayna’da da çifte standartlar olmadan sivillerin korunması konusunda ilkelere bağlı kalmalıyız.” ifadelerini kullandı.

AB liderleri Gazze’deki durumu görüşmek için toplandı

AB ülkelerinin liderleri, Brüksel’de Ukrayna ve Gazze’deki durum başta olmak üzere gündemdeki başlıkları görüşmek üzere bir araya geldi. BM Genel Sekreteri’nin, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) finansmanını askıya alan AB ülkelerinin liderlerine bu karardan dönmeleri için çağrıda bulunması bekleniyor.

İki gün sürmesi planlanan zirve, savunma ve güvenlik, Gazze’deki durum bağlamında Orta Doğu, genişleme, dış ilişkiler, göç ve tarım başlıklarında yapılacak oturumlarla devam edecek.

Can kayıpları 32 bin oldu

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bini çocuk, 9 bin 220’si kadın olmak üzere 31 bin 988 Filistinli öldürüldü, 74 bin 188 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. (aa,c)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş