Gündem

Almanya’dan UNRWA’ya 45 Milyon Euroluk Destek

Almanya Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) bazı bölgesel çalışmalar için 45 milyon euro sağlayacak.
26 Mart 2024
Almanya, UNRWA’ya 45 Milyon Euro Destek Verecek @aa

Almanya, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) Ürdün, Lübnan, Suriye ve Batı Şeria’daki bölgesel çalışmalar için toplam 45 milyon euro sağlayacak.

Dünya | 31 Ocak 2024 “UNRWA’ya Finansal Desteğin Kesilmesi Felaketle Sonuçlanacak” 31 Ocak 2024

Almanya Dışişleri Bakanlığı ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığının (BMZ) ortak açıklamasında, BMZ’nin, 15 milyon avroyu Ürdün ve Lübnan’daki Filistinli mültecilere yönelik temel sağlık ve eğitim hizmetlerini desteklemek, 7 milyon avroyu da Lübnan’da Filistinli mültecilere yönelik yapılan “Cash for Work” programı için vereceği bildirildi.

Gıda yardımı için 23 milyon euro

Dışişleri Bakanlığının da Ürdün, Lübnan ve Suriye’deki Filistinli mülteciler ve Batı Şeria’daki gıda yardımına destek amacıyla 23 milyon euro sağlayacağı belirtilen açıklamada, söz konusu katkıların UNRWA’ya verilen düzenli bölgesel desteğin bir parçası olduğu belirtildi.

Alman hükümeti, bazı çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddiası üzerine ocak sonunda Gazze’deki UNRWA’ya geçici olarak yeni fonların onaylanmayacağını duyurmuştu. Gazze’deki UNRWA’ya desteğin tekrar başlatılıp başlatılmayacağıyla ilgili kararın bu bağlamda devam eden inceleme ve soruşturma süreci ışığında verileceği açıklamıştı.

UNRWA İsrail’in hedefinde

İsrail yönetimi, 7 Ekim 2023’te Gazze’ye saldırılarının başlamasıyla eş zamanlı olarak işgal ettiği topraklardaki UNRWA’ya karşı karalama kampanyasına başlamış, sadece Gazze’de 12 bin çalışanı bulunan UNRWA’nın 14 çalışanının 7 Ekim saldırılarına katıldığını bu nedenle Ajansın kapatılması gerektiğini savunmuştu.

Tel Aviv yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs’ün yanı sıra, Lübnan ve Ürdün’de Filistinli mültecilere destek olan ve sağlık, eğitim, sosyal hizmetler alanlarında çoğu Filistinli 30 bin çalışanı istihdam eden Ajansın kapatılması için kampanya yürütmüştü.

10 ülke UNRWA’ya desteklerini dondurmuştu

Aralarında ABD’nin de yer aldığı 10 kadar ülke ve kurum UNRWA’ya bağışlarını dondurduğunu açıklamıştı. İsrail’in UNRWA kurumuna suçlamalarını kanıtlayamamasıyla Avustralya, Kanada, İsveç ve AB, kararlarından dönerek Ajans’ı finanse etmeyi sürdüreceklerini duyurmuştu. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş