Gündem

Türkiye Yerel Yöneticilerini Seçiyor

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gitti. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde heyecan dorukta.
31 Mart 2024
@aa

Türkiye’de yerel idarelerin yöneticilerinin seçimi için sandık başına gidildi. Yerel idareciler 5 yıl boyunca görev yapacak. seçimlerde en çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde seçimin hangi parti tarafından kazanılacağı merak ediyor. Bu kentlerde heyecan dorukta.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 32 ilde seçmenler, Türkiye saati ile saat 07.00’den itibaren sandık başına gitti, diğer illerde de oy verme saat 08.00’de başladı.

Saat 07.00 oy vermeye başlayan illerde oy verme işlemleri saat 16.00’da tamamlanacak. Diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Kayıtlı 62 Milyon’a Yakın Seçmen Var

Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy verecek. 34 siyasi partinin adayının yarışacağı seçimlerde, ülke genelinde, 206 bin 845 sandık kuruldu, yaklaşık bin de seyyar sandık oluşturuldu.

81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak.

@aa

Seçimlere 34 siyasi parti katılıyor.

Yerel seçimlere 24 parti katılıyor. Seçimlerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milletvekili bulunan partiler arasında geçmesi bekleniyor. Bazı yerlerde ise bağımsız adayların sürriz yapması bekleniyor.

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Oy verme bitim saatinden önce sandıklar açılamayacak

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00’den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

Önce belediye başkanlığı pusulaları sayılacak

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Seçim günü yasakları başladı

Bugün saat TSİ ile 06.00’dan gece saat 00.00’a kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş