Her 3 Alman Şirketinden Biri Ekonomik Suç İşliyor

Her 3 Alman Şirketinden Biri Ekonomik Suç İşliyor

Almanya’da neredeyse her üç şirketten birisinin ekonomik işlediği, kaçak işçi çalıştırma, vergi kaçırma ve rakip şirketlerle anlaşarak fiyat sabitleme suçunun yaygın olduğu açıklandı.

Almanya’da her 3 şirketten birisinin ekonomik suça karıştığı, kamunun böylece milyarlarca Euro zarar ettiği açıklandı.

Alman şirketlerinin karıştığı ekonomik suçlar arasında öncelikle, rakip şirketler arasında gizli bir anlaşma yaparak ortak fiyat sabitleme, kaçak işçi çalıştırma, sahtekarlık ve diğer yolsuzluklar yer alıyor. Şirketlerin karıştığı bu ekonomik suçlar sebebiyle, devlet milyarlarca Euro vergi geliri kaybederken aynı zamanda şirketlerin kendileri, çalışanlar ve tüketiciler de ekonomik zarar görüyor.

Ekonomik Suçlar 3 Yıldan Beri Artış Gösteriyor

Araştırmayı yapan Köln Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), ekonomik suçların arka arkaya 3 yıldan beri yapılan araştırma sonuçlarına göre sürekli bir artış eğiliminde olduğunu bildirdi.

Medyaya açıklamalarda bulunan Enstitü, geçen yıl Alman şirketlerinin yüzde 34’ünün dolandırıcılık, yolsuzluk, rakip şirketlerle anlaşarak fiyat tespiti yapmak, vergi kaçırmak veya kayıt dışı işçi çalıştırma gibi ekonomik suç işlediğine dikkat çekti.

Son araştırmaya göre, şirketlerin ekonomik suç oranları 2014 yılından bu yana en yüksek orana ulaştı. Öneki 5 yılda ortalama 52 bin 916 vaka tespit edilirken, 2022 yılında bu sayı 73 bin 114’e çıkmış bulunuyor. Ekonomi uzmanları, tespit edilemeyen vakaların daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.