Gündem

Avusturya Hızlı Gittikleri İçin El Koyduğu Araçları Ne Yapacağını Şaşırdı

Avusturya şehir içinde ve otoyollarda hızlı gittikleri için el koyduğu araçları ne yapacağını şaşırdı. İlgili idare kanuna göre satması gereken arabaları geri vermediği gibi satamıyor da.
21 Nisan 2024
@shutterstock

Avusturya 1 Mart 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve belirlenen hız sınırlarını aşan sürücülerin el oyduğu arabalarını ne yapacağını şaşırdı. Yasaya göre şehir içinde hız sınırını 80, şehir dışında da 90 kilometre aşan sürücülerin arabasına el konulması ve satılması gerekiyor.

“Aracın Satışı, Özel Mülkün Müsaderesi Anlamına Gelir”

Söz konusu yasayı uygulamakla ve el konulan araçların satış kararını vermesi gereken eyalet emniyet müdürlükleri ile belediye yönetimleri, yasanın arabaları satış hükmü getirmesine rağmen, satışın aslında kamu tarafından özel mülkün müsaderesi anlamına geldiğini, bu durumunda da anayasanın ihlali anlamına gelebileceğini düşünüyor.

Federal İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı tespitlere göre, şimdiye kadar 25 araca el konumuş bulunuyor. Bu araçların 15’ine geçici olarak el konulmuş, veya, sürücünün geçmiş trafik suçu olmadığı için iade edilmesi gerekiyor.

Ancak ysaya göre kesinlikle el konuması ve 15 sonra satışa çıkarılması gereken araçların da satılmadığı açıklandı. İlgili daireler, araç sahiplerinin satışa itiraz etmesi durumunda haklı çıkmalarından endişe ediliyor.

Yeni Yasaya Göre Avusturya’da Araçlara Nasıl El Konuluyor?

1 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe giren trafik yasasına göre, arabaya el koyma üç şekilde oluyor.

  • 1- El konulan araç satılıyor.
  • 2- El konulup Satılması gereken araç satılmadan iade ediliyor.
  • 3- Araca geçici el konuluyor.

El konulan Aracın Satılması

Bir sürücü şehir içinde içinde hız sınırını 80, şehir dışında da 90 kilometre aşan sürücülerin arabasına el konulması ve satılması gerekiyor. Eğer bir kişi hız sınırını bir kaç kez aşarak ceza almışsa o zaman aracına şehir içinde hız sınırını 60, şehir dışında da 70 kilometre aşması durumunda da arabasına el konulup satılıyor.

Araç satışı sonrasında sürücüye her hangi bir ödeme yapılmıyor. Araçtan elde edilen gelirin yüzde 70’i Avusturya Trafik Güvenliği Fonu’na yüzde 30’u da eyalet yönetimine gidiyor.

Satılması Gereken Aracın İadesi

Bu şekilde arabasına el konulup satışa çıkarılma cezası alan bir kişi ilk kez trafikte hız sınırını aşma cezası almışsa aracına sadece 15 günlüğüne el konuluyor. Araç sahibi ile sürücünün ayrı kimseler olması durumunda da satılması gereken araç iade ediliyor.

Araca Geçici El Konulması

Eğer bir kişi hız sınırını şehir içinde hız sınırını 60, şehir dışında da 70 kilometre aşmışsa aracına geçici olarak el konuluyor. Araç daha sonra iade ediliyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş