Dünya

Dünyanın Dört Bir Yanındaki Üniversitelerde Filistin’e Destek Gösterileri Sürüyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek, Avrupa ve Amerika'da çeşitli üniversitelerde Filistin için yapılan protestolara destek vermek amacıyla dayanışma gösterileri devam ediyor.
06 Mayıs 2024
@aa

ABD’de Columbia Üniversitesi’nde başlayan ve dünya genelinde birçok üniversiteye yayılan Gazze’ye destek gösterileri, polis müdahalelerine rağmen devam ediyor.

Dünya | 3 Mayıs 2024 ABD Üniversitelerinde Filistin’e Destek Veren Binlerce Kişi Gözaltına Alındı 3 Mayıs 2024

ABD’nin farklı bölgelerindeki Newcastle Üniversitesi, Bristol Üniversitesi, Warwick Üniversitesi, Leed Üniversitesi, Sheffield Üniversitesi ve Sheffield Hallam Üniversitesinden öğrenciler, kampüslerdeki açık alanlarda toplanıp kamplar kurarak diğer ülkelerdeki Filistin destekçisi öğrenci gruplarına dahil oldu.

Filistin’e destek eylemlerine katılan öğrenci ve personel, üniversitelerinin İsrail’e silah tedarik eden şirketlerle işbirliğine son vermesi çağrısı yaptı.

Almanya

Almanya’nın başkenti Berlin’de polis, Humboldt Üniversitesi bahçesine girerek oturma eylemi yapan Filistin destekçilerine müdahalede bulundu. Bir grup Filistin destekçisi, izinsiz olarak Berlin Humboldt Üniversitesi bahçesine gelerek oturma eylemi yaptı.

Duruma müdahale etmek isteyen Rektör Julia von Blumethal, göstericilerle bir süre görüştükten sonra eylemi sonlandırmalarını istedi. Ancak göstericiler bunu kabul etmeyerek oturma eylemine devam etti.

İngiltere

İngiltere’nin kuzeyindeki Newcastle Üniversitesinde “Newcastle Apartheid off Campus” adlı grup, üniversitenin kampüsünde kamp kurarak Filistin’e destek eylemi yaptı.

Grup, X hesabından yaptığı paylaşımda, taleplerini sıralayarak, soykırımdan kazanç elde etmekle suçladıkları üniversitenin, İsrail ordusuna askeri malzeme satan İtalyan havacılık ve savunma şirketi Leonardo ile işbirliğini sonlandırmasını istedi.

Bristol Üniversitesinde de öğrenciler, “İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırımındaki suç ortağı” olduğu eleştirisinde bulundukları üniversitelerini protesto etmek için kamp kurdu.

İtalya

İtalya’da öğrenciler, Bolonya Üniversitesi’nin rektörlük binası önünde Filistin’e destek ve dayanışma için çadırlar kurdu. Bolonya Üniversitesi’nde okuyan bir grup öğrenci, bugün rektörlük binası önündeki Scaravilli Meydanı’na 20 kadar çadır kurdu.

Öğrenciler, çadırlarına Filistin bayrakları ve “Öğrenciler İntifada” yazılı pankart asarak, İtalya’daki diğer üniversitelere kendilerini takip etme çağrısı yaptı. Ülkede son dönemde, farklı kentlerdeki pek çok üniversitede öğrenciler, İsrail’in Gazze’ye saldırıları nedeniyle okullarının bu ülkeyle olan bilimsel işbirliği anlaşmalarını durdurmasına yönelik protesto eylemleri de yapıyor.

Fransa

Fransa’nın başkenti Paris’te öğrenciler, kampüslerde Filistin’e destek eylemlerine yönelik polis baskısına karşı gösteri düzenledi. Paris’te Pantheon Meydanı’nda toplanan Filistin destekçisi öğrenciler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının son bulmasını istedi.

Öğrenciler, Paris, Lille, Toulouse gibi farklı kentlerde üniversite kampüslerindeki Filistin’e destek eylemlerine yönelik polis baskısını protesto etti.

Öğrenciler oturma eylemi yaptı

Fransız polisi, ülkenin prestijli üniversitelerinden Sciences Po’da Filistin’e destek eylemi yapan öğrencileri müdahale ederek kampüsten çıkardı. Yerel basında yer alan haberlere göre polis, öğrencilerden kampüsü boşaltmasını istedi.

Okul yönetiminin yaklaşık 70 ila 80 öğrencinin protesto amacıyla toplandığını aktardığı kampüste, öğrencilerin bir kısmı gösterilerine son verirken, bir kısmı oturma eylemi yaptı.

Kanada

Kanada’nın Vancouver kentindeki British Columbia Üniversitesi’nde bir araya gelen Filistin yanlısı öğrenciler, İsrail’in Gazze’ye yönelik ölümcül ve yıkıcı saldırılarını protesto etmek amacıyla kampüste oturma eylemi düzenledi.

Ontario eyaletine bağlı Toronto kentinde bulunan Toronto Metropolitan Üniversitesi öğrencileri, okulun, Filistin işgalini ve Gazze’deki soykırımı destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto etmek amacıyla üniversite kütüphanesi dışında Gould ve Victoria caddelerinde oturma eylemi düzenledi. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş