Toplum

Almanya’da 61 Yaşında Emekli Olma İmkânı

En erken 63 yaşında emekli olunabilen Almanya'da duruma göre 61 yaşında emekli olma imkanı da var. Ancak bunun bazı şartları bulunuyor.
08 Mayıs 2024
@shutterstock

Almanya’da en erken 63 yaşında erken emekli olma şartına rağmen 2 sene daha erken, yani 61 yaşında emekli olma imkanı da var.

Ancak, 61 yaşında emekli olabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Almanya emeklilik sigortasının açıklamalarına göre, 58 yaşını dolduran kişilerin son 4 yılı çalışarak emeklilik sigortasına ödeme yapmaları durumunda 61 yaşından itibaren emekli olabilme imkanları da bulunuyor. Emeklilik sigortasına toplamda 5 yıl sigorta primi ödenmiş olması gerekiyor.

61 Yaşında Emeklilik İçin İş Akdinin İşveren Tarafından Feshi Gerekiyor

Ancak bu durumda iş akdinin doğrudan işveren tarafından feshedilmiş olma ön şartı bulunuyor. İşverenin iş akdini feshi sonrasında emeklilik sigortası ile yapılacak olan görüşme ile 61 yaşından itibaren emekli olmak için müracaat yapılabilecek.

63 yaşına kadar olan sürede ALG 1 diye bilinen işsizlik yardımı alınıyor. Kişinin kendi isteği ile işten ayrılması hâlinde, ALG 1 işsizlik yardımının 12 hafta boyunca verilmeme durumu söz konusu olabiliyor.

Erken Emeklilerin Maaşlarından Sürekli Kesini Yapılıyor

63 yaşına gelindiğinde de erken emekli maaşı alınmaya başlanıyor. Erken emeklilik maaşında önemli miktarda kesintiler söz konusu olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Örneğin, normal emeklilik yaşından 1 yıl (12 ay) erken emekli olan birisi maaşından sürekli olarak yüzde 3.6 oranında kesinti yapılmasını göze alması gerekiyor.

Normal emeklilik yaşı 67 olan birisinin 63 yaşında erken emekli olması durumunda maaşından toplamda yüzde 14,4’lük kesintiyi hesaba katması gerekiyor. Bu kesintinin sürekli yapılacak olan bir kesinti olduğunun bilinmesi gerekiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş