Toplum

Almanya’da Yüksek Fiyatlara Karşı Yeni Önlem: Fiyat Denetim Kurumu Kurulacak!

Almanya'da artan yaşam maliyetlerine karşı çözüm arayan Sol Parti (Die Linke), özellikle enerji, konut ve gıda sektörlerinde fiyat artışlarını denetlemek için yeni bir Fiyat Denetim Kurumu kurulmasını talep ediyor.
08 Mayıs 2024
@Shutterstock

Almanya’da artan yaşam maliyetlerine karşı Sol Parti (Die Linke), önemli ürünlerdeki fiyat artışlarını kontrol altına almak için yeni bir Fiyat Denetim Kurumu kurulmasını önerdi. Partiye göre bu kurum, “Alman ve Avrupa ekonomisi için bir erken uyarı sistemi” görevi görecek ve gerekirse siyasetin duruma müdahale etmesine olanak sağlayacak.

Dijital Takip ile Sürekli Gözlem

Parti, dijitalleşme ile birlikte fiyatların sıkı bir şekilde gözetim altında tutulmasını hedefliyor. Bununla beraber önemli sektörlerde maliyetlerden daha hızlı artan fiyatların tespit edilmesi durumunda piyasaya kısa sürede müdahale edilebileceği belirtildi.

Enerji Sektöründe Sıkı Kontrol

Sol Parti’nin önerisine göre, yeni kurulacak kurum, Federal Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olacak. Enerji sektöründeki fiyat artışlarına ancak artan tedarik maliyetlerinin kanıtlanması durumunda izin verilmesi planlanıyor.

Fiyat Tavanı ve yüksek Kar Vergisi Önerisi

Parti, özellikle son dört yılda gıda fiyatlarının yüzde 30 oranında artması ve şirket karlarının yükselmesi gibi durumlara karşı fiyat tavanı ve AB çapında bir yüksek kar vergisi uygulanmasını da öneriyor. Önerilen vergi, şirketlerin son on yıl ortalamasını aşan karlarının yüzde 90’ının vergilendirilmesini içeriyor. Sol Parti, 3-10 Mayıs tarihleri arasında bu amaçla ulusal bir eylem haftası düzenleyecek.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş