Alman Hükümeti, AfD’ye Karşı Türkiye ile Sosyal Güvenlik Anlaşmasını Savundu

Alman Hükümeti, AfD’ye Karşı Türkiye ile Sosyal Güvenlik Anlaşmasını Savundu

Alman hükümeti, sağcı AfD’nin Türk-Alman sosyal güvenlik anlaşmasına getirdiği eleştirileri reddetti ve anlaşmanın Almanya sağlık sigortasına yük olmadığını, aksine Türkiye’ye az ödeme yapıldığını bildirdi.

Almanya’da federal hükümet, Türkiye ile imzalanan sosyal güvenlik anlaşmasına yönelik Almanya İçin Alternatif Partisi AfD’nin eleştirilerini reddetti ve iki ülke arasındaki sosyal güvenlik anlaşmasını savundu.

AfD’nin soru önergesini cevaplandıran hükümet, Alman sağlık sigortalarının Türkiye’ye yaptığı ödemelerin yüksek maliyeti olduğu yolundaki AfD tarafından yapılan suçlamaların doğru olmadığını açıkladı.

Türkiye’ye Yapılan Ödemeler İddiaların Aksine Tasarruf Sağlıyor

Federal hükümet AfD’ye verdiği cevapta, anlaşmanın Alman yasal sağlık sigortası sistemine ek bir yük getirmediğini, tam tersine önemli tasarruflar sağladığını belirtti. Türkiye’deki maliyet seviyesi ve bürokratik olmayan işlemler dikkate alındığında, anlaşmanın Almanya’daki sağlık sigortaları için avantajlı olduğu da vurgulandı.

Açıklamada, aile fertlerinin Türkiye’de yaşaması durumunda, Almanya’ya gelmeleri halinde sağlık harcamalarının çok daha yüksek olacağına dikkat çekildi. Türkiye’ye yapılan ödemelerin, Almanya’daki yasal sağlık sigortası toplam maliyetleri içindeki payının binde birler seviyesinde olduğu ve prim oranlarını etkilemediği kaydedildi.

Anlaşma Alman Vatandaşlarına Da Avantajlar Sağlıyor

Hükümet, anlaşmanın Alman vatandaşları ve işverenleri için de önemli faydalar sağladığını vurguladı. Anlaşma sayesinde, Türkiye’ye görevlendirmelerde çifte sigorta primi yükümlülüğünün önüne geçildiği belirtildi.

Ayrıca Türkiye’de görevli Alman çalışanlarla, emekli, öğrenci ve turistlerin Alman sağlık ve kaza sigortası kapsamında kaldığı, gerektiğinde Türkiye’deki sağlık kurumlarından hizmet alabildikleri kaydedildi.

Hükümet, anlaşmanın iki ülke arasındaki sosyal güvenlik ilişkilerini düzenlediğini ve karşılıklı faydalar sağladığını savundu.