Gündem

Belçika Başbakanı De Croo İstifa Etti

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülkesindeki genel seçimde partisi Flaman Open Vld'nin başarısızlığından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, istifa ettiğini bildirdi.
10 Haziran 2024
Belçika Başbakanı, ülkesindeki genel seçimin ardından istifa etti @aa

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, hem Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki hem de federal parlamentodaki sonuçların ardından 9 Haziran akşamı yaptığı konuşmada başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

De Croo, Kral Phippe’nin istifasını kabul ettiğini duyurarak, “Seçim sonuçları bir hayal kırıklığıdır ve bunun sorumluluğunu üstleniyorum.” ifadesini kullandı. De Croo, X hesabından Belçika Kralı Phippe’yi ziyaretine ilişkin fotoğrafla birlikte “Kral, istifamı kabul etti.” mesajını paylaştı.

“Hayal kırıklığı”

Mevcut hükümetin güncel işlerle ilgilenmeye devam edeceğini, diğer yandan da yeni hükümet için geçiş sürecini yöneteceğini belirten De Croo, “Seçim sonuçları bir hayal kırıklığıdır ve bunun sorumluluğunu üstleniyorum.” değerlendirmesini yaptı.

De Croo’nun partisi Flaman liberal Open Vld, dün düzenlenen Belçika genel seçimlerinde hezimete uğramıştı. 9. sırada gelen Open Vld, oy kaybı yaşayarak seçmenlerin yalnızca yüzde 5,4’ünün desteğini alabilmişti.

Kral istifasını kabul etti

Başbakan, dün geceki seçim sonrası açıklamasında gözyaşlarını tutamamış, 10 Haziran sabahı istifasını sunacağını duyurmuştu. Belçika’da geleneksel olarak her seçim sonrası mevcut başbakan, Kral’a istifasını sunuyor ancak De Croo’nun seçim hezimeti bunu daha dramatik hale getirmişti.

Tek seçenek koalisyon

Belçika’da federe bölgeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar, hemen her seçim sonrasında siyasi krizlere neden oluyor. Ülke, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün, 1988’de 148 gün, 2007’de 194 gün ve 2019 seçimlerinin ardından 653 gün hükümetsiz kalarak bu konuda rekor kırmıştı.

Bu kez de seçimden birinci çıksa dahi herhangi bir partinin hükümet kurabilmesi için gerekli 76 sandalyeye sahip olamayacağı, bu nedenle zorlu bir koalisyon müzakere sürecinin daha başlayacağı öngörülüyor. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş