Avrupa Konseyi’nden Yunanistan’a Sert Eleştiri: “Göçmenlere Muamele İnsanlık Dışı”

Avrupa Konseyi’nden Yunanistan’a Sert Eleştiri: “Göçmenlere Muamele İnsanlık Dışı”

Avrupa Konseyi, Yunanistan’ın göçmenlere yönelik tutumunu sert bir dille eleştirdi. Ülkedeki bazı sınır dışı etme merkezlerinde koşulların son derece kötü olduğu belirtilirken, Atina uluslararası standartları karşıladığını savundu.

Avrupa Konseyi, Yunanistan’ı göçmenlere yönelik muamelesini değiştirme çağrısını tekrarladı. Strasbourg merkezli Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi tarafından hazırlanan bir raporda, Yunanistan’ın ülkedeki mülteci barınaklarındaki koşulları iyileştirmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda ayrıca, korunma arayan kişilerin sınır dışı edilmesi anlamına gelen yasa dışı geri itmelerin (pushbacks) durdurulması gerektiği de ifade edilirken, Komite, bu tür geri itmelerin, refakatsiz çocuklar da dahil olmak üzere, hala  yapıldığını açıkladı.

Kötü Koşullar ve Hijyen Sorunları

Rapora göre, bazı sınır dışı etme merkezlerinde son derece kötü koşullar, yetersiz hijyen ve hamam böcekleri ile tahta kurusu istilası bulunuyor. Bu durumun bir sonucu olarak, merkezlerden birinde açık tüberküloz enfeksiyonunun yayıldığına dikkat çekilirken, AB tarafından finanse edilen Ege adalarındaki sığınmacı tescil kamplarının da “insanlık dışı ve aşağılayıcı” olduğu gündeme getirildi. Komite, bazı kamplarda 10 metrekarelik alanlarda sekiz kişinin barındırıldığını bildirdi.

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi, bu merkezlerdeki “aşırı güvenlik önlemleri ve gereksiz dikenli teller” gibi uygulamaları da eleştirerek, özellikle çocuklar ve ihtiyaç sahibi insanlar için bu koşulların uygun olmadığını vurguladı.

Komite raporunu, Kasım 2023’te yapılan bir ziyaretin ardından hazırladı. Raporda, özellikle AB fonları ile finanse edilen Kos, Lesbos ve Samos adalarındaki tesisler açıkça belirtilirken, Yunanistan’ın, tüm göçmenlerin onur ve insanlık çerçevesinde muamele görmesini sağlaması gerektiği ifade edildi.

Fiziksel Şiddet ve Irkçı Hakaret İddiaları

Komite, ziyareti sırasında göçmenlerin polis ve sahil güvenlik tarafından fiziksel olarak kötü muameleye maruz kaldıklarına dair güvenilir bilgiler aldığını da açıkladı. Göçmenlerin ayrıca ırkçı hakaretlere maruz kaldıklarını da belirten Komite, bazı kişilerin 18 aya kadar gözaltında tutulmasını eleştirdi.

Yunanistan: “Her Şey Uluslararası Standartlara Uygun”

Rapora karşı Yunan yetkililer, merkezlerdeki koşulların “uluslararası standartlara” uygun olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Yetkililer, kapsamlı yenileme çalışmaları planlandığını ve kabul kapasitesinin artırılacağını, ayrıca merkezlerde kontrollü erişimle sağlık hizmetlerinin genişletileceğini duyurdu. Yasa dışı geri itme iddialarını reddeden Yunanistan, tüm memurların uluslararası yükümlülüklere tam uyum içinde hareket ettiğini söyledi.

Avrupa Konseyi, 2020 yılında da Yunanistan’daki göçmenler için tutuklama koşullarını eleştirmişti. Yunanistan, AB’ye ulaşmak isteyen mülteci ve göçmenlerin ana hedeflerinden biri olarak öne çıkıyor.