Hollanda’da Akıllı Telefon Yasağının Ardından Ortaokul Öğrencileri Daha Sosyal Hale Geldi

Hollanda’da Akıllı Telefon Yasağının Ardından Ortaokul Öğrencileri Daha Sosyal Hale Geldi

Hollanda’da yılbaşından beri uygulanan akıllı telefon yasağı ortaokul öğrencilerinin daha çok sosyalleşmesine yardımcı oldu. Okullar da öğrenciler de yasak sonrası gelişmelerden memnun.

Hollanda’da 1 Ocak 2024 tarihinden beri uygulanan akıllı telefon yasağının ardından ortaokul öğrencilerinin sosyal etkileşimlerinde ve akademik odaklanmalarında olumlu gelişmeler yaşandı. Hollanda’daki yaklaşık 600 ortaokulda gerçekleştirilen anketler, öğretmenler ve okul yöneticilerinin bu değişiklikten memnun olduklarını gösteriyor.

Anketlere göre, 0kullardaki telefon yasağına öğretmenler ve öğrenciler  hızla uyum sağlarken, öğrenciler birbirleri ile daha çok iletişime geçmeye başladı.

Eğitim Bakanlığı, yasağın uygulanmasından altı ay sonra  yasağın etkilerini ve öğrencilerle öğretmenlerin yasağa uyum sürecini değerlendirdi. İlk ve Orta Öğretim Bakanlığı Müsteşarı Mariëlle Paul, araştırma sonuçlarını açıklarken yasağın “tam isabet” olduğunu vurguladı ve sonuçların büyük ölçüde olumlu olduğunu belirtti.

Öğrenciler ve Öğretmenler Yeni Duruma Hızla Uyum Sağladı

Müsteşar Mariëlle Paul yasağın olumlu yönlerini, “Öğrenciler artık daha fazla birbiriyle konuşuyor, derslere daha iyi odaklanıyor ve daha fazla şey öğreniyor.” ifadesi ile özetledi.

Okullarda telefon yasağı olsa da bazı derslerde telefonların kullanımına izin veriliyor.

Olumsuz Etkisi De Oldu

Bazı okullarda ise, telefon yasağı sonrasında öğrencilerin birbirleriyle daha  fazla bir arada bulunmaları sebebiyle tartışmalarla öğrenci kavgalarının arttığı bildirilirken. kimi öğrencilerin bu tartışma ve kavgaları eğlence amaçlı yaptıkları ifade edildi.

İlkokullarda da Telefon Yasağı Genişliyor

Bazı ilkokullarda telefon yasağı bullunsa da Hollanda’da yaz tatilinden sonra, ilkokullarla birlikte özel eğitim kurumlarında da yasak başlayacak.

Önümüzdeki eğitim döneminde okul temsilcileri yasağın genişletilip genişletilmemesini değerlendiren bir toplantı yapacak. Bu toplantıda yeni yasaklamaların getirilme ihtimali de yüksek.