Köln-Bonn Havalimanında Uçuşlar Durduruldu

Köln-Bonn Havalimanında Uçuşlar Durduruldu

Almanya’da “Son Nesil” (Letzte Generation) adlı çevre grubunun eyleminden dolayı Köln-Bonn havalimanında uçuşlar askıya alındı.

Almanya’da iklim aktivistlerinin Köln-Bonn Havalimanı’nda gerçekleştirdiği eylemin hava trafiğinin aksamasına neden olduğu bildirildi. Köln polisi beş aktivistin iniş ve kalkış pistine yakın alanda eylem yaptığını ve hava trafiğinin de bu nedenle askıya alındığını açıkladı.

[post-refarans id=”63147″ taraf=”sol”]

Uçuşlar durduruldu

Letzte Generation (Son Nesil) grubunun sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda, söz konusu eylem ile 2030 yılına kadar fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasının talep edildiği ve eylemin uluslararası protesto kampanyasının bir parçası olduğu aktarıldı.

Paylaşımda benzer eylemlerin İngiltere, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Kanada, ABD, İskoçya ve Norveç’teki havaalanlarında eş zamanlı olarak gerçekleştirileceği belirtildi.

Havalimanı Pistlerinde Eylem Yapanlara Hapis Cezası Verilecek

Almanya’da hükümet, ülkedeki havalimanlarında pistlere girerek eylem yapan kişilere hapis cezası getirme kararı aldı. Bakanlar Kurulu’ndaki tasarıya göre, piste izinsiz olarak giren ya da buna teşebbüs eden kişiye 2 yıla kadar hapis cezası ya da ağır para cezası verilebilecek.

Uçakların bulunduğu bölüme kasıtlı olarak izinsiz girilmesi, silah ya da zehirli madde taşınması ya da başka bir suçun işlenmesinin kolaylaştırılması halinde ise 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

“Başkalarının hayatlarını da riske atıyorlar”

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, iklim aktivistlerinin ellerini pistlere yapıştırarak yaptığı eyleme atıfta bulunarak, “Havaalanı tesislerine izinsiz giren, ellerini taksi yollarına yapıştıran ve böylece hava trafiğini büyük ölçüde engelleyen herkes sadece kendi hayatını riske atmakla kalmıyor başkalarının da hayatlarını da riske ediyorlar.” dedi. (aa,c)