Fransa’da Tren Hatlarına Saldırı: 800 Bin Yolcu Etkilendi

Fransa’da Tren Hatlarına Saldırı: 800 Bin Yolcu Etkilendi

Fransa’da Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninin birkaç saat öncesinde tren hatlarının “kötü niyetli kişilerin eylemleri” nedeniyle büyük ölçüde kesintiye uğradığı bildirildi.

Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Fransa’da açılış öncesi tren hatlarına yapılan saldırı sonucu devre dışı kaldı. Çok sayıda trenin farklı hatlara yönlendirildiği ya da iptal edildiği aktarıldı.

Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF, Olimpiyat Oyunları öncesinde tren seferlerinde meydana gelen aksaklığa dair X hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, Fransa’nın atlantik, kuzey ve doğusundaki tren seferlerinin “kötü niyetli kişilerin eylemlerinden” etkilendiği belirtildi.

Çok sayıda tren seferi iptal edildi

SNCF’nin açıklamasında, komşu ülke Belçika’ya ve Manş Denizi’nin altından Londra’ya giden trenlerde de bu eylemler nedeniyle aksamalar olduğu kaydedildi. Açıklamada, “yüksek hızlı tren ağını aksatmayı amaçlayan bu büyük saldırının” ardından çok sayıda trenin farklı hatlara yönlendirildiği ya da iptal edildiği aktarıldı.

Demir yolu ulaşımındaki aksaklıklardan etkilenenlere bildirim yapılacağı vurgulanan açıklamada, “İmkanı olan tüm yolcularımızdan yolculuklarını ertelemelerini ve istasyona gitmemelerini rica ediyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

800 bin yolcu etkilendi

SNCF’nin sosyal medya hesabı X’ten yapılan yeni açıklamada da trenlerin devre dışı kalmasına neden olan saldırı ve eylemler “kundaklama” olarak nitelendirildi. Açıklamada, 800 bin yolcunun, saldırı sonucunda tren trafiğinde yaşanan aksamalardan etkilendiği belirtildi.

Fransa Ulaşımdan Sorumlu Bakan Patrice Vergriete de SNCF’de meydana gelen kesinti ve aksaklıklara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, “Elimizdeki tüm kanıtlar bunun kasıtlı olduğunu açıkça göstermektedir. Zamanlama, özellikle güneydoğu yönünden kaçan insanlarla dolu minibüsler, olay yerinde bulunan yangın çıkarıcı cihazlar. Her şey kundaklamaya işaret ediyor.” diye konuştu.

trafikte büyük aksamalara neden olacak

Vergriete, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün gece, koordineli bir şekilde gerçekleştirilen kötü niyetli eylemler birçok yüksek hızlı tren hattını hedef almıştır ve bu durum hafta sonuna kadar trafikte büyük aksamalara neden olacaktır. Çok sayıda Fransız’ın tatile gidişlerini tehlikeye atacak bu suç eylemlerini şiddetle kınıyorum.” ifadelerini kullanarak, yoğun şekilde çalışan SNCF ekiplerine teşekkür etti.

“sabotaj”

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, X hesabından yaptığı açıklamada,“SNCF tesislerine planlı ve koordineli şekilde sabotaj eylemleri gerçekleştirildiğini” belirterek, bölgeye müdahale eden itfaiyecilere ve SNCF çalışanlarına teşekkür etti.

Attal, “İstihbarat servislerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz, bu suç eylemlerinin faillerini bulmak ve cezalandırmak üzere seferber olmuş durumdadır.” ifadesini kullandı. (aa,c)